Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ta těžce nemocná paní. — Ta paní je těžce nemocna



tento zcela zdravý chlapec; všichni naprosto spokojení hosté; tento velmi laskavý pán; tato velmi zvědavá žena; můj těžce nemocný děde­ček; tito všeho schopní lidé; vaše dobrou kvalitou známé výrobky; tento svou věcí zcela si jistý člověk

10. Slova v závorkách přeložte do češtiny (určitým nebo jmenným tvarem):

Vladimír byl v tomto roce velmi často (болен). — Věra je ještě vel­mi (слаба) — Jsem si (уверен), že budu do večera (готов) — Jirka bý­vá vždycky (веселый), ale dnes je (грустный) — Chtěl bych, abys byla (счастлива). — Doufám, že dnes bude pan profesor (доволен) s mou pra­cí. — Moje babička je už velmi (стара), ale díky bohu je stále ještě (здорова). — Milan byl (готов) to opakovat ještě jednou. — Jste velmi (любезны) — Buďte tak (добры) а řekněte mi, kolik je hodin.

11. Doplňujte do vět příslovce „jinde", „jinam", „odjinud", „jinudy", „jindy", „jinak":

Dnes nemám čas, přijď prosím tě....— Touto ulicí se tam nedo­staneme, musíme jít....— Takhle to asi nepůjde, budeme to muset zkusit.... — Z Kyjeva už jsme dostali odpověď na náš dopis, ale... nám ještě neodpověděli. — Všude... už pracují novou metodou. —... už nepůjdeme, zůstaneme tady. —... má Pavel plno humoru, ale dnes je nějak zamlklý.

12. Vyberte z textu k uvedeným slovům příslušné zdrobněliny. Vysvětlete, jak jsou tvořeny:

dům, chudák, Jan, jablko, chlapec, sirota, nit, děvče





Дата публикования: 2014-10-25; Прочитано: 237 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...