Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

У розвитку і розміщенні продуктивних сил. Необхідність підвищення ролі територій у розвитку і розмі­щенні продуктивних сил зумовлена тим, що просторовий (тери­торіальний) чинник істотно впливає на



Необхідність підвищення ролі територій у розвитку і розмі­щенні продуктивних сил зумовлена тим, що просторовий (тери­торіальний) чинник істотно впливає на ефективність національ­ної економіки. Макроекономічний підхід не враховує внутрішній потенціал саморозвитку територій та можливі резерви зростання ефективності за рахунок удосконалення просторових пропорцій господарства. Існує численна група проблем суто територіально­го характеру — демографічних, структурних, соціальних, інсти-туційних, вирішення яких можливо і доцільно здійснювати сила­ми самих регіонів.

Сформувалося дві системи управління — галузева і територіаль­на. Галузеві органи управління, тобто міністерства і відомства, здійснюють управління переважно державним сектором економі­ки. Територіальне управління здійснюється як на загальнодержав­ному рівні, так і на місцевому згідно з політичним і адміністратив­но-територіальним устроєм країни.

В умовах, коли інтенсивно розвиваються недержавні форми власності, галузеве управління стає неефективним. Воно має пев­ні недоліки, які звужують сферу його застосування. Це — орієн­тація на централізовану систему формування і розподілу фінан­сових і матеріально-технічних ресурсів, використання переважно адміністративних методів управління, високий рівень керованос­ті господарськими процесами.

Розвиток ринкових відносин вимагає опрацювання нових під­ходів до формування системи управління регіональним розвит­ком на основі чітко визначених повноважень, відповідних управ­лінських структур та ефективних методів управління. В Україні постійно здійснюється пошук шляхів удосконалення системи ре­гіонального управління. Основний стратегічний курс полягає в забезпеченні реальної економічної самостійності регіонів на ос­нові розвитку місцевого самоврядування. Одержуючи статус ціл­ком самостійної економічної одиниці, регіон набуває широких прав і повноважень у сфері економічної діяльності.

Економічна самостійність регіону повинна ґрунтуватися на його самодостатності та врахуванні власних економічних і соціаль­них інтересів. Забезпечуючи необхідні умови для ефективного розвитку власного господарського комплексу, регіон налагоджує еквівалентні міжрегіональні зв'язки, обмін фінансовими і матері-


ально-технічними ресурсами, товарами, робочою силою з іншими територіями. Головними передумовами економічної самостійнос­ті регіонів є: обмеження впливу центральних органів управління на економічну діяльність населення певної території; чітке визна­чення компетенції кожного територіально-адміністративного утво­рення; розвиток ринкових відносин; реалізація можливостей у підвищенні рівня соціально-економічного розвитку території.

Економічна самостійність регіону тоді набуває реального змі­сту, коли результати господарювання в межах певної території безпосередньо впливають на рівень життя його населення. Удо­сконалення структури господарського комплексу регіону, підви­щення ефективності його функціонування, вдале розміщення но­вих виробництв повинні спричинити розширення сфери зайня­тості населення регіону і зростання рівня його доходів. В основу економічної самостійності регіону покладено територіальну влас­ність, об'єктом якої є природні ресурси, підприємства сфери ма­теріального виробництва, окремі заклади соціальної сфери. Розріз­няють загальнодержавну та муніципальну власність. До муніципаль­ної належить власність областей, районів, міст та сіл. Суб'єктом муніципальної власності виступають ради відповідних рівнів.

Посилення ролі територіального чинника в економічному і політичному житті суспільства, яке спостерігається в усьому сві­ті, дає підстави для висновку про феномен «регіоналізації». Тра­диційно регіоналізм пов'язували з протидією певних територій про­гресивним змінам, з їх прагненням зберегти власну самобутність.

Нині вирізняють два напрями регіоналізму: перший пов'я­заний із зростанням активності суб'єктів регіону; другий — з фо­рмуванням державної регіональної політики з урахуванням тери­торіальної специфіки. Під політичним регіоналізмом розуміють прагнення територій здобути політичну автономію і поєднати самоврядність з економічною модернізацією. У цілому регіона­лізм являє собою досить складний феномен. Він може проявляти­ся в прогресивній формі як зростання економічної активності суб'єктів регіональної економіки, і в деструктивній — як діяль­ність політичних течій, що негативно впливає на міжрегіональні і міжнародні відносини.

Важливо зазначити, що у світовій економіці істотно змінюєть­ся місце і значення регіонів. Зокрема, у другій половині XX ст. регіони Європейського Союзу значно зміцнили свої економічні та політичні позиції і тому не можуть сприйматися тільки в ролі адміністративно-територіальних об'єднань. Враховуючи світовий досвід, в Україні важливо надати нового статусу регіонам на ос-


нові поєднання національних, регіональних і місцевих інтересів. Конкретними шляхами щодо цього повинно стати: визначення ієрархії, статусу регіонів за нормами європейського міжнародно­го права; реформування адміністративно-територіального устрою держави; створення ієрархічної системи органів регіонального самоврядування з урахуванням територіальної специфіки. Врахо­вуючи активну участь України в європейському регіональному співробітництві, необхідно концептуально опрацювати основні напрями єврорегіональної політики.





Дата публикования: 2014-10-25; Прочитано: 347 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...