Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Види економічної діяльності та їх коди



Код секції Види економічної діяльності
Добувні галузі
А Сільське господарство, мисливство, лісове господарство
В Рибне господарство
С Добувна промисловість
Переробні галузі
D Обробна промисловість
Е Виробництво електроенергії, газу та води
Сфера послуг
F Будівництво
G Оптова і роздрібна торгівля, торгівля транспортними засобами, послуги з ремонту
Н Готелі і ресторани
І Транспорт
J Фінансова діяльність
К Операції з нерухомості, здавання під найм та послуги юридич­ним особам
L Державне управління
М Освіта
N Охорона здоров'я та соціальна допомога
О Колективні, громадські та особисті послуги
Р Послуги домашньої прислуги
Q Екстериторіальна діяльність

Як бачимо, і класифікація господарства за видами економічної діяльності є досить складною — ієрархічною, багаторівневою та множинною.

Кожний вид економічної діяльності має міжнародний код (код секції), позначений латинськими літерами. Загальний перелік ви­дів економічної діяльності та їх кодів, що нині діє в країні, наве­дений у табл. З.1.

У цій класифікації є свої труднощі. Зокрема, підприємства будівництва займають граничне положення між обробними га­лузями та послугами і умовно зараховані до послуг. Наука та наукове обслуговування не утворюють окремий вид економіч­ної діяльності і розподілені за секціями К (послуги юридични­ми особами), М (освіта) та О (колективні, громадські та особис­ті послуги).

Структура економіки України характеризується рядом особ­ливостей. Так, для України характерна низька часка галузей сфе­ри послуг (у тому числі побутових, фінансових) і висока частка промисловості і особливо сільського господарства у ВВП. На промисловість в Україні припадало 38 % ВВП (у Франції — 23 %, Німеччині — 28 %, Італії — 26 %, Великобританії — 25 %). Особливо великі відмінності по сільському господарству. В Україні в цій галузі створюється 11,2 % ВВП, у той час як у Німеччині, Великобританії і Бельгії — 1 %, Австрії, Данії і Норвегії — 2 %, Франції, Італії, Фінляндії і Нідерландах — 3 %. Така висока част­ка ВВП у сільському господарстві України свідчить про низьку ефективність цієї галузі. У 2001 р. з 17,7 млн українських гос­подарств 11,1 млн мали ділянки землі, на яких вирощували овочі, фрукти і тварини для власних потреб або реалізації. А в 15 краї­нах Європейського Союзу менше 7 млн фермерів забезпечують продукцією сільського господарства 380 млн жителів.

Недостатньо розвинені в Україні і галузі сфери обслуговуван­ня: в 2000 р. у них створювалось 45 % ВВП (у Франції і Велико­британії— 74 %, Німеччині та Італії— 71 %).

Промисловість України історично орієнтована на розвиток чорної металургії (на базі родовищ кам'яного вугілля і залізної руди в Донбасі і Придніпров'ї). І хоча в останні роки посилено розвивались і інші галузі (машинобудування, хімія, легка промис­ловість), важка промисловість продовжує домінувати. Дуже вели­ку питому вагу має чорна металургія, яка, з одного боку, формує значну частку експорту, а з другого — є великим споживачем до­рогих паливних ресурсів і одним з основних джерел погіршення екологічної ситуації на півдні України.


Таблиця 3.2





Дата публикования: 2014-10-25; Прочитано: 636 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...