Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні умови наукової організації вибіркового спостереження



Науковим обґрунтуванням можливості застосування вибіркового спостереження виступає діалектична єдність одиничного, особливого і загального, згідно з якою в кожному одиничному є риси особливого і загального, а загальне володіє рисами одиничного й особливого. Ця єдність дозволяє за одиничним і особливим судити про загальне, за частиною – про ціле, якщо правильно установлений зв'язок між ними.

Особливістю вибіркового спостереження порівняно з іншими видами несуцільного спостереження є те, що при відборі одиниць у вибіркову сукупність забезпечується рівна можливість попадання кожної одиниці у вибірку. Це досягається шляхом неупередженого суворого випадкового відбору за схемою, розробленою математичною статистикою.

Відповідь на питання про те, яка за розміром різниця між генеральними і вибірковими узагальнюючими показниками, з якою ймовірністю можна судити про цю різницю, дає теорія вибіркового методу на основі закону великих чисел.

За допомогою цього закону вирішують два взаємозв’язаних завдання:

– розраховують, із заданою ймовірністю, межі можливих відхилень вибіркового від відповідного показника в генеральній сукупності;

– визначають ймовірність того, що розмір можливих відхилень вибіркового показника від генерального не перевищить установленої межі.

За масового спостереження, розподіл емпіричних частот більшості явищ підпорядковується закону нормального розподілу.

Доведено, що за нормальним розподілом більша частина величин зосереджена навколо генеральної середньої. Близько 68,3 % чисельність вибіркової середньої буде знаходитись в межах ± σгенеральної середньої; 95,4 % цієї чисельності знаходиться в межах ± 2σі 99,7 % – не вийде за межі ± 3σ. Нормальний розподіл показує частоту виникнення помилок даного розміру середньої.

Принцип суворої випадковості, який покладений в основу вибірки, забезпечує його об’єктивність, дозволяє установити межі можливих помилок та отримати практично достовірні дані для характеристики всієї сукупності явищ. Така вибіркова сукупність називається представницькою або репрезентативною. До її складу входять представники всіх груп, з яких складається генеральна сукупність.

Точність результатів вибіркового спостереження, в кінцевому підсумку, буде залежати від способу відбору одиниць, ступеня коливання ознаки в сукупності та від числа одиниць, які досліджують.





Дата публикования: 2014-10-25; Прочитано: 805 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...