Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ЗАВДАННЯ 12 страница



8. Розраховуємо повну глибину зони зараження за формулою (6.5):

(6.5)

Г =

9. За допомогою формули (6.6) та таблиці 6.6 визначимо гранично можливе значення глибини повітряних мас:

(6.6)

Таблиця 6.6 – Швидкість (км/год) перенесення переднього фронту хмари зараженого повітря залежно від швидкості вітру

Стан атмосфери (ступінь вертикальної стійкості) Швидкість вітру, м/с
                   
Інверсія         - - - - - -
Ізотермія                    
Конвекція         - - - - - -

10. Розрахункова глибина зони зараження приймається рівною Г = 4,521 км як мінімальна з Г і Гn.

11. Розрахуємо площу зони можливого зараження за формулою (6.7) і таблицею 6.7:

Таблиця 6.7 – Кутові розміри зони можливого зараження ХНР залежно від швидкості вітру

Швидкість вітру, u, м/с < 0,5 0,6 - 1 1,1 - 2 > 2
Кутовий розмір, φ 0        

(5.7)

12. Визначаємо за формулою (6.8) площу зони фактичного зараження:

(5.8)

13. Визначаємо час підходу зараженого повітря до об’єкту за формулою (6.9):

6.2.4 Розрахунок кількості і структури уражених

1. Виконуємо оцінку наслідків аварії в місті:

а) за таблицею 6.8 на 6.30 дня знаходимо середній коефіцієнт захищеності від первинної хмари.

Таблиця 6.8 – Середнє значення коефіцієнтів захищеності (Кзах) міського и сільського населення з урахуванням його перебування в житлових и виробничих будівлях, транспорті и відкрито на місцевості

Час доби, години від і до Міське населення
Час, який пройшов після початку дії ХНР
15 хв 30 хв 1 год 2 год 3-4 год
В умовах повсякденної діяльності (населення не сповіщене про небезпеку)
6-7 0,84 0,72 0,64 0,29 0,07
7-10 0,64 0,54 0,35 0,13 0,02
10-13 0,69 0,58 0,37 0,15 0,03

Оскільки хмара діє нетривало, розрахунок проводиться на мінімальний час, приведений в таблиці, - 15 хвилин після дії отруйної речовини. K’зах = 0,84.

Кількість уражених як на об’єкті на якому сталася аварія, так і тих, що знаходилися в зоні ураження під час аварії, розраховується за формулою (6.10):

(6.10)

б) аналогічно, як і для первинної хмари, за таблицею 6.8 знаходимо середній коефіцієнт захищеності від вторинної хмари для 3 годин (початкові дані). K”зах = 0,07.

За формулою (6.11) визначаємо кількість уражених (за винятком уражених від первинної хмари):

(6.11)

в) сумарна кількість уражених визначається за формулою (6.12):

(6.12)

2. Відповідно до таблиці 6.9 оцінюємо структуру уражених:

Таблиця 6.9 – Характеристика структури уражених (в %)

Назва ХНР Характер ураження
смертельні тяжкого і середнього ступеню легкого ступеню порогові
Хлор        

- смертельні – 15% - 3034·0,15 = 456 людини;

- важкі і середньої тяжкості – 10% - 3034·0,1 = 304 чоловік;

- легкі і середньої тяжкості – 25% - 3034·0,25 = 759 людина;

- порогові – 50% - 3034·0,5 = 1517 людина.

Перевірка: 1517+759+304+456=3034 чол.

6.3 Висновки та рекомендації до розділу Цивільний захист

Виходячи з результатів проведеного розрахунку, можна стверджувати, що ПАТ «ОТП Банк» потрапляє у зону хімічного зараження, тому що відстань від хімічно небезпечного об’єкта до підприємства складає 30 км, а повна глибина зони зараження 54 км. При цьому вітер має напрям у бік житлового масиву. Заражене повітря досягне меж підприємства за 126 хвилин.

У разі виникнення розглянутої гіпотетичної надзвичайної ситуації, а саме аварійному витоку водню миш’якового, керівництву ПАТ «ОТП Банк» необхідно вживати наступних заходів:

- отримавши інформацію про небезпеку хімічного забруднення, повідомити про це колектив підприємства по гучному зв’язку;

- терміново забезпечити персонал та відвідувачів засобами індивідуального захисту ГП-5, ГП-5М, ГП-7, ГП-7В з додатковим патроном ДПГ-3;

- здійснити евакуацію працівників та відвідувачів із зони ураження за межі зони хімічного ураження;

- перевести людей до сховища;

- надати першу медичну допомогу ураженим;

- організувати сили для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації;

- після закінчення дії НХР вивести людей із зони хімічного зараження.

Комплекс заходів, що здійснюється керівництвом підприємства ПАТ «ОТП Банк» із захисту від НХР включає:

- план попередження надзвичайних ситуацій;

- створення запасів з матеріально-технічного забезпечення заходів із захисту й евакуації населення на випадок аварії;

- закупівля засобів індивідуального захисту;

- зберігання засобів індивідуального захисту у постійній готовності;

- навчання виробничого персоналу правилам, засобам і прийомам захисту, само- і взаємодопомоги при можливих ураженнях і його періодичне тренування;

- розробка інструкцій керівництву, черговим і командам ліквідаторів з викладенням їх обов`язків при НС, а також плану дій при НС;

- морально-психологічна підготовка робітників та службовців.

Всі ці заходи відображаються в плані захисту об'єкту від ХНР.

Згідно зі статтею 8 Закону України «Про Цивільну оборону України» На об’єкт господарської діяльності ПАТ «ОТП Банк» відповідальність за організацію і стан ЦЗ покладено на першого керівника підприємства.

ВИСНОВКИ

В теперішніх умовах трансформації національної економіки важливе місце посідає завдання формування ефективної банківської системи, адекватної потребам активізації і масштабного включення українських банків у світовий фінансово-банківський простір. Перспективи участі вітчизняних комерційних банків у міжнародних економічних відносинах ставлять тему вивчення ролі фінансово-кредитних установ в світовому господарському процесі у категорію актуальних в сфері наукових і практичних досліджень.

На сучасному етапі більшість вітчизняних підприємств виходять на міжнародний ринок. Однак, основна їх маса не підготовлена до цієї специфічної діяльності, не володіє достатньою інформацією про світовий товарний та грошовий ринки та стан їх контрагентів, веде роботу через посередників, що збільшує ризик неотримання валютної виручки. Тому, зростання ролі комерційних банків, як контролюючого органу та органу забезпечення, у розвитку зовнішньоекономічних відносин України є обґрунтованим, а вивчення їх розвитку та методів які сприяють ефективності цього процесу є актуальною темою на сьогодні.

Розвиток банківської системи України - одна з необхідних умов ефективного функціонування економіки країни при переході до ринкових відносин, оскільки він сприяє раціональному використанню фінансових ресурсів.

Сьогодні в Україні міцно затвердилася суспільна думка про об'єктивну необхідність багатопланового і діючого втручання держави в процесі розвитку економіки. Економіка країни, надана самої собі, підійшла до критичної крапки. Мало що робиться для розширення попиту, що є головним двигуном виробництва.

Комерційним банкам України належить важлива роль в здійсненні операцій між учасниками національного та міжнародного ринків. Поглиблення зовнішньоторгівельних зв'язків стало передумовою для розширення участі комерційних банків в процесі здійснення суб'єктами підприємницької діяльності зовнішньої торгівлі. Важливого значення набули питання щодо здійснення валютообмінних операцій, організації міжнародних розрахунків, фінансування зовнішньої торгівлі, налагодження кореспондентських відносин з більшістю країн світу. Що в свою чергу призводить до необхідності планувати свою діяльність з урахуванням погано прогнозуємих факторів зовнішнього середовища.

Перехід до ринкової економіки потребує відповідних змін в структурі всієї банківської системи, впровадження нових для України форм міжнародних розрахунків, які відповідають сучасним потребам клієнтів субєктів господарської діяльності. Реальне зростання обсягу сучасних банківських операцій та послуг в сфері обслуговування зовнішньо-торгівельних операцій, в тому числі здійснення різних форм міжнародних розрахунків, можливе при умові нейтралізації факторів, які заважають їх розвитку, а також адаптації інфраструктури цього сегменту ринку до економічних та валютнофінансових умов, які сьогодні склалися в Україні.

Основною тенденцією сьогодення являється зміна взаємовідносин комерційного банку з клієнтами, що знаходить свій вираз у переоцінці пріоритетів даних субєктів фінансового ринку, викликаних пристосуванням до вимог ринкової економіки, яка спонукає до досягнення міжнародних стандартів обслуговуючого процесу.

Комерційний банк здійснює свою діяльність під впливом різноманітних факторів зовнішнього та внутрішнього середовища, під впливом яких визначається політика проведення активно-пасивних операцій. Збереження в 2012 році позитивної макроекономічної динаміки та належна адаптація комерційних банків до короткострокових економічних змін значно сприяли зміцненню фінансового стану і формуванню позитивних тенденцій у розвитку банківського сектору. Серед них переважають наступні:

а)позитивна динаміка зростання основних показників діяльності банків;

б)поліпшення фінансового стану та розширення капітальної бази банків;

в)стабілізація зростання попиту на банківські послуги та поліпшення фінансового стану клієнтів;

г)скорочення обсягів прострочених та сумнівних кредитів.

Запорукою успішного розвитку діяльності у банку, зокрема здійснення міжбанківських розрахунків являється налагодження кореспондентських відносин з іноземними банками. Останнє сприяє вдосконаленню методів управління поточною діяльністю банку при обслуговуванні корпоративних клієнтів за рахунок можливості обміну практичними рекомендаціями та досвідом роботи на різних типах міжнародних ринків.

Одною з центральних та гострих проблем розвитку банківських установ є незначна увага до стратегічного планування, як стабілізуючого фактору, наслідком чого є несподівані кризові хвилі, реакція на появу яких частіше є запізненою. В результаті чого, банк втрачає свої позиції на ринку, який в сучасних умовах характеризується дуже агресивною та динамічною конкуренцією. На нашу думку концепція розвитку банківського стратегічного менеджменту, у якій передбачені основні напрями організації і подальшого вдосконалення системи стратегічного планування діяльності банку, принципи і умови оптимального впровадження, має включати наступні моменти:

Усвідомлення керівництвом важливості даного процесу для стратегічного розвитку банківської установи.

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ

ІМЕНІ МИХАЙЛА ТУГАН-БАРАНОВСЬКОГО

КАФЕДРА МІЖНАРОДНОЇ ЕКОНОМІКИ

ДИПЛОМНА РОБОТА

«ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ БАНКІВСЬКИХ УСТАНОВ»

ДОДАТКИ

Донецьк 2013 р.

Додаток А

Структура активів ПАТ «ОТП Банк» за період з 2009 по 2011 роки., грн.

Показник 01.01.2009 01.01.20010 01.01.2011 Питома вага 01.01.2009 Питома вага 01.01.2010 Питома вага 01.01.2011 Зміна питомої ваги у 2011р. у порівнянні з 2009р.
               
Грошові кошти та їх еквіваленти 1 709 394 1 602 330 2 687 756 9,30 4,52 8,13 -1,17
Кошти в інших банках 267 602 1 598 236 235 396 1,46 4,51 0,71 -0,74
Кредити та заборгованість юр. осіб 8 029 083 14 481 518 13316 610 43,67 40,89 40,28 -3,40
Кредити та заборгованість фізичних осіб 7 598 749 16 759 916 15 739 706 41,33 47,32 47,60 6,27
Цінні папери в портфелі банку на продаж 324 342 110 997 463 947 1,76 0,31 1,40 -0,36
Інвестиції в асоційовані й дочірні компанії   5 749 6 960 0,00 0,02 0,02 0,02
Відстрочений податковий актив 68 453 198 968   0,37 0,56 0,00 -0,37
Основні засоби, нематеріальні активи 298 229 526 248 565 600 1,62 1,49 1,71 0,09
Інші активи 89 310 130 702 47 350 0,49 0,37 0,14 -0,34
Загальна сума активів без резервів   35 414 664 33063 325 100,00 100,00 100,00  
Резерви під знецінення коштів в інших банках 935,00 17 327,00 27 637,00 0,1684 0,9176 0,7466 0,58
Резерви у відсотках до активу 0,35 1,08 11,74        
Резерви під знецінення кредитів 549 847 1 861 350 3 657 759 99,0087 98,5723 98,8141 -0,19

Продовження додатку А

               
Резерви у відсотках до активу   3,52 5,96 12,59        
Резерви під знецінення ЦП.   4 958 13 586   0,2626 0,3670 0,37
Резерви у відсотках до активу 0,00 4,47 2,93        
Резерви під інші активи 4 570 4 674 2 674 0,8229 0,2475 0,0722 -0,75
Резерви у відсотках до активу 7,70 7,86 5,65        
Загальна сума резервів 555352,00 1888 309,00 3701656,00 100,00 100,00 100,00  
Усього активів 17910 365 33 717 298 29395 221        

Додаток Б

Баланс ПАТ «ОТП Банк» за станом на кінець дня 31 грудня 2010 року (тис. грн..)

Рядок Найменування статті Примітки Звітний рік Попередній рік
         
  АКТИВИ      
  Грошові кошти та їх еквіваленти      
  Торгові цінні папери      
  Інші фінансові активи, що обліковуються за справедливою вартістю з визнанням результату переоцінки у фінансових результатах      
  Кошти в інших банках      
  Кредити та заборгованість клієнтів      
  Цінні папери в портфелі банку на продаж      
  Цінні папери в портфелі банку до погашення      
  Інвестиції в асоційовані та дочірні компанії      
  Інвестиційна нерухомість      
  Дебіторська заборгованість щодо поточного податку на прибуток      
  Відстрочений податковий актив      
  Гудвіл      
  Основні засоби та нематеріальні активи      
  Інші фінансові активи      
  Інші активи      
  Довгострокові активи, призначені для продажу, та активи групи вибуття      
  Усього активів      
  ЗОБОВ'ЯЗАННЯ      
  Кошти банків      

Продовження додатку Б

  Кошти клієнтів      
  Боргові цінні папери, емітовані банком      
  Інші залучені кошти      
  Зобов'язання щодо поточного податку на прибуток      
  Відстрочені податкові зобов'язання      
  Резерви за зобов'язаннями      
  Інші фінансові зобов'язання      
  Інші зобов'язання      
  Субординований борг      
  Зобов'язання, що пов'язані з довгостроковими активами, призначеними для продажу (чи групами вибуття)      
  Усього зобов'язань      
  ВЛАСНИЙ КАПІТАЛ      
  Статутний капітал      
  Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)      
  Резервні та інші фонди банку      
  Усього власного капіталу та частка меншості      
  Усього пасивів      

Додаток В

Звіт про фінансові результати ПАТ «ОТП БАНК» за станом на кінець дня 31 грудня 2010 року (тис. грн..)

Рядок Найменування статті Примітки Звітний рік Попередній рік
         
  Чистий процентний дохід/(Чисті процентні витрати)      
1.1 Процентні доходи      
1.2 Процентні витрати   (1208767) (747542)
  Чистий комісійний дохід/(Чисті комісійні витрати)      
2.1 Комісійні доходи      
2.2 Комісійні витрати   (49359) (30062)
  Результат від торгових операцій з цінними паперами в торговому портфелі банку      
  Результат від операцій з хеджування      
  Результат від переоцінки інших фінансових інструментів, що обліковуються за справедливою вартістю з визнанням результату переоцінки у фінансових результатах      
  Результат від торгівлі іноземною валютою      
  Прибуток/(збиток), який виникає під час первісного визнання фінансових активів за процентною ставкою, вищою або нижчою, ніж ринкова      
  Прибуток/(збиток), який виникає під час первісного визнання фінансових зобов'язань за процентною ставкою, вищою або нижчою, ніж ринкова      

Продовження додатку В

  Результат від переоцінки об'єктів інвестиційної нерухомості      
  Результат від переоцінки іноземної валюти      
  Резерв під заборгованість за кредитами 5, 6 (1382558) (172312)
  Знецінення цінних паперів у портфелі банку на продаж   (4958)  
  Результат від продажу цінних паперів у портфелі банку на продаж     (2018)
  Знецінення цінних паперів у портфелі банку до погашення      
  Резерви за зобов'язаннями   (32381) (3364)
  Інші операційні доходи      
  Доходи/(витрати) від дострокового погашення заборгованості      
  Адміністративні та інші операційні витрати   (786220) (461294)
  Дохід від участі в капіталі      
  Прибуток/(збиток) до оподаткування      
  Витрати на податок на прибуток   (117662) (87557)
  Прибуток/(збиток) після оподаткування      
  Чистий прибуток/(збиток) від продажу довгострокових активів, призначених для продажу      
  Чистий прибуток/(збиток)      

Додаток Г

Звіт про рух грошових коштів ПАТ «ОТП БАНК» за станом на кінець дня 31 грудня 2010 року (тис. грн..)

Рядок Найменування статті Примітки Звітний рік Попередній рік
         
  Грошові кошти від операційної діяльності:
  Чистий прибуток/(збиток) за рік      
  Коригування для приведення суми чистого прибутку/(збитку) до суми грошових надходжень від операцій:
  Амортизація      
  Чисте збільшення/(зменшення) резервів за активами      
  Нараховані доходи   (110384) (19142)
  Нараховані витрати      
  Торговельний результат   (3829)  
  Нарахований та відстрочений податок   (67950) (50853)
  Прибуток/(збиток) від продажу інвестицій      
  Прибуток від інвестицій в асоційовані компанії      
  Амортизація дисконту і премії фінансових інструментів   (109527)  
  Інший рух коштів, що не є грошовим     (2723)
  Чистий грошовий прибуток/(збиток) до зміни операційних активів та зобов'язань      
  Зміни в операційних активах та зобов'язаннях:
  Чистий (приріст)/зниження за торговими цінними паперами      
  Чистий (приріст)/зниження за іншими фінансовими активами, що відображаються за справедливою вартістю з визнанням переоцінки через прибутки/збитки      
  Чистий (приріст)/зниження за коштами в інших банках   (286029) (2908)
  Чистий (приріст)/зниження за кредитами та заборгованістю клієнтам   (15668 070) (5825090)
  Чистий (приріст)/зниження за іншими фінансовими активами   (30456) (84652)

Продовження додатку Г





Дата публикования: 2014-10-23; Прочитано: 492 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...