Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розвиток професійно важливих ділових якостей і компетенцій майбутніх економістів і підприємців



Досліджуючи проблему розвитку компетенцій і компетентностей майбутніх фахівців, нами було проведено дослідження ціннісних орієнтацій студентів 1-5 курсів (180 студентів 1-5 курсів). Експеримент дав наступні результати: студенти 1 курсу (більш ніж 72%) були впевнені, що служіння суспільству – їх основний шлях на ринку праці; студенти 2 курсу вважали (переважна кількість 65%), що їх основна задача – підняття власної сім’ї на більш високий щабель матеріального рівня; студенти 3 курсу назвали стабільність й надійність роботи запорукою від труднощів в особистому житті; студенти 4 курсу вважали (більшість 62%) головними якостями для успіху на ринку праці автономність і завзятість, студенти 5 курсу (більшість 77%) вважали кар’єру молодого фахівця на вітчизняному ринку праці нестабільною: «молодий фахівець, приходячи на ринок праці, не володіє необхідним комплексом компетентностей», «на економічному ринку відсутня робота за профілем», «відсутні умови для самореалізації» тощо.

Узагальнюючи відповіді студентів, можна стверджувати, що для студентів 1 курсу важливою є праця на благо суспільства. Це характеризує їх як відповідальних членів суспільства. Студенти 2 курсу в першу чергу хотіли б задовольнити потреби сім’ї й особисті, але не мали уявлення про складнощі на ринку праці. Студенти З курсу вже мають уявлення про труднощі при працевлаштуванні на ринку і вважають за необхідне підкреслити, що головний фактор для молодого фахівця – «стабільність» і «надійність» роботи. 4 курс головним ціннісним орієнтиром молодого спеціаліста назвав завзятість, автономність (але ніхто не підкреслив при цьому необхідність постійного й максимального професійного самовдосконалення). Студенти 5 курсу вже мали певний досвід в умовах ринку праці і знайомі з вимогами до фахівців. Все це сформувало у майбутніх спеціалістів відчуття недостатньої компетентності, коли навчання майже завершене, а професійних знань недостатньо.

Вище зазначене свідчить про необхідність вчасного формування у студентів в межах навчального процесу ВНЗ концепції «Хочу-Можу», відповідності досягнень і потреб у майбутніх фахівців. Розвиваючи необхідні якості особистості й професійні компетентності, треба з перших курсів готувати молодих фахівців до швидко зростаючих вимог ринку праці та необхідності постійного самовдосконалення і підтримання високої конкурентоспроможності.





Дата публикования: 2014-10-30; Прочитано: 398 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...