Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Правила складання резюме



По-перше, резюме – це опис професійного та освітнього шляху потенційного працівника у письмовій формі, який покликаний створити позитивну думку у працедавця про кандидата на посаду.

Скласти резюме означає включити до тексту про себе наступні пункти:

- мета;

- освіта;

- досвід роботи;

- професійні навички;

- винагороди і суспільна діяльність;

- особисті відомості;

- рекомендації.

Можна визначити дві групи вимог до складання резюме:

- технічні вимоги;

- якісні вимоги.

Виконання першої групи вимог (технічних) покликане створити у потенційного роботодавця позитивне враження про вас ще до того, як резюме буде детально вивчене й проаналізоване.

Якісні вимоги до резюме – це вимоги, що стосуються безпосередньо його змістового наповнення.

Слід зазначити, що за рівнем важливості, звичайно, перша група вимог поступається другій, але комплексне їх задоволення обов’язково створить позитивний синергійний ефект та яскраву презентацію особистості майбутнього працівника чи кандидата на співбесіду.

Щодо технічних вимог до складання резюме, то усвідомлення світового досвіду рекрутингових компаній, а також досвіду роботи вітчизняних кадрових служб дозволило сформувати наступні вимоги до резюме:

1. В жодному разі не можна проводити складання резюме від руки або користуватися матричним принтером.

2. Якщо ви друкуєте текст на машинці, робіть це через два інтервали.

3. Краще, якщо ви умістите текст на одній, максимум двох сторінках формату А4.

4. Краще використовувати білий папір хорошої якості.

5. Всі листи тексту мають бути бездоганно чистими, для цього краще помістити їх в спеціальну прозору кишеньку.

6. Складене резюме краще доставити особисто, в крайньому випадку факсом, ніж користуватися електронною поштою (виняток – розміщення резюме на сайтах рекрутингових компаній чи кадрових агенцій).

7. У випадку, якщо необхідно додати фото до резюме, воно повинне мати формат фото на офіційний документ, та у жодному випадку не слід подавати фото, де окрім претендента є ще й інші люди чи об’єкти. Взагалі, якщо існує можливість, краще уникати розміщення власного фото у резюме, щоб враження від зовнішності потенційного претендента не підпало під суб’єктивні вимоги спеціаліста кадрової служби.

За якісними параметрами існує три основні типи резюме. Кожна форма резюме з представлених нижче має право на життя:

- хронологічне – коли вся інформація про претендента розміщується у хронологічній послідовності подій (може містити два варіанти – пряма хронологія та зворотна);

- функціональне – розміщення інформації у резюме відбувається за функціональними блоками. Така форма представлення інформації є зручнішою скоріше для потенційного роботодавця ніж для претендента на посаду.

- комбіноване – передбачає поєднання хронологічних та функціональних вимог до розміщення інформації.

При складанні резюме свої ім’я та прізвище претенденту на роботу краще виділити по тексту напівжирним або більшим шрифтом. Варто враховувати, що, коли документів дуже багато, працедавець не повинен довго розшукувати в суцільному потоці тексту ім’я кандидата, а таке виділення сприятиме більш швидким пошукам.

У правильно складеному резюме спочатку пишуть ім’я, а потім прізвище. Спірним залишається вимога щодо прізвища, імені та по-батькові, оскільки така практика існує лише у слов’янських народів і для уніфікації пошуку компаній цього не варто робити. Не потрібно вказувати по-батькові,якщо це стосується складання резюме на іноземних мовах. Слов’янські і азіатські імена і прізвища часто дуже складні в англійській транскрипції, це слід враховувати. При викладенні координат претендента на посаду варто вказати один чи декілька телефонних номерів, за якими легко з ним зв’язатися (як правило – мобільний телефон та стаціонарний), а також електронну адресу. Електронна адреса не повинна містити посилань на сторінки у соціальних мережах. Поштову адресу можна взагалі не вказувати, або обмежуватися містом, в якому мешкає претендент, та районом (округом) у даному місті. Можна зазначити готовність до переїзду. Наступним у резюме вказується мета, для досягнення якої і складається резюме. Варто пам’ятати, що метою має бути посада або посади, які мають спільну професійну спрямованість (наприклад: бухгалтер, бухгалтер-рахівник, касир). Не варто вказувати надто великий перелік бажаних посад, їх кількість не повинна перевищувати три, а в ідеалі повинна бути лише одна. Мета не має бути дуже розпливчатою і загальною, головна вимога до неї – конкретність. При зазначенні освіти необхідно вказати дату, впродовж якої відбувалося навчання, місце навчання, повна назва навчального закладу, факультету та кафедри (якщо її очолювала видатна людина – вказати) та освітньо-кваліфікаційний рівень, який було здобуто претендентом. Окрім того, варто визначити, наявність диплому з відзнакою та здобутки, які претендент отримав в процесі навчання (грамоти, гранти, іменні стипендії, позиція у рейтингу учнів, спеціальні відзнаки актуальні для певного навчального закладу).

Щодо тренінгів, семінарів та курсів, то варто про них згадати у резюме тільки тоді, коли вони безпосередньо стосуються посади, яку бажає обійняти претендент та тоді, коли претендент має документальне підтвердження про їх закінчення.

Наступним пунктом резюме є досвід роботи претендента. Тут варто зазначити період роботи, організацію з її адресою та місцем базування, посаду та коло посадових обов’язків, які виконувалися на вказаній посаді. Варто уникати додаткових обов’язків, які виконувалися претендентом, але не стосувалися основної посади. Також слід зазначити досягнення на певній посаді (наприклад – входив до 5-ки топ-менеджерів регіонального представництва), але бажано обмежуватися лише тими, що мають документальне чи будь-яке інше підтвердження.

Можна включити також дані про тимчасову роботу, виробничу практику, якщо вони відповідають резюме. Якщо таких місць роботи було багато, рекомендується розділити цю частину резюме на два підпункти – «Професійний досвід» і «Досвід іншої роботи».

Далі у резюме зазначаються професійні навички, які мають документальне підтвердження, або навички, які потенційний роботодавець може перевірити та використовувати у роботі. Це можуть бути: водійське посвідчення (вказати категорію, дату видачі та місце видачі), навички роботи із спеціальними програмними продуктами, швидкість друку тощо. Слід пам’ятати – тут констатується факт наявності навичок, а не бажання претендента їх здобути.

Наступним пунктом резюме, який може бути представленим (але й може бути проігнорованим) є винагороди та суспільна діяльність. Даний пункт резюме сміло можна уникати, якщо претендент складає резюме з метою обіймання посади в українській компанії, або з метою обіймання посади на держслужбі чи у бюджетній організації. Якщо метою складання резюме є отримання посади в іноземній компанії, чи у компанії зі змішаним капіталом, даний пункт повинен бути добре висвітленим.

Серед винагород особливо варто зазначити державні відзнаки, якщо вони є, або винагороди, які можуть слугувати особистісною характеристикою. Серед нагород можна висвітлити також і наукову діяльність, якщо її ведення не є обов’язковою вимогою для обіймання певної посади (наприклад, наукового співробітника). При характеристиці особистих якостей претендента варто витримати лаконічний стиль подання інформації та не надто визначати її розгорнуто. Тут можна вказати сімейний стан та наявність дітей, хоч для іноземних компаній такої інформації варто уникати. Треба пам’ятати, що роботодавець не має права самостійно вимагати повідомлення будь-якої особистої інформації. Її треба висвітлювати тільки за власним бажанням та ту, яка може сприяти здобуттю посади.

Хобі, захоплення та інтереси теж не є обов’язковою вимогою для висвітлення в резюме. Тут треба теж пам’ятати, що цей пункт резюме не повинен створити жодного негативного враження про претендента, а тому повинен бути обмежено інформативним.

Також у резюме варто зазначити рекомендації. Тут не слід надавати власне рекомендацій, а треба вказати координати особи, яка може надати інформацію про претендента на посаду. Як правило, зазначають робочий телефон, повне ім’я, посаду та організацію особи, яка може надати позитивні рекомендації.

На закінченні резюме особа-претендент може додати супровідний лист (окремо, або як частину резюме). Супровідний лист не має бути довгим, повинен бути написаний у діловому стилі та покликаний підсилити позитивне враження про претендента на посаду. Тут можна зазначити, чому претендент бажає отримати саме дану посаду, чи посаду саме в даній компанії, а також відзначити переваги, яких набуватиме компанія при прийнятті претендента на посаду.

Якщо резюме доставляється до роботодавця особисто претендентом, то резюме повинне закінчуватися особистим підписом. Не варто додавати до резюме копії паспорта чи документів про освіту.

У випадку, якщо резюме подається до іноземної компанії, бажано продублювати інформацію на англійській чи будь-якій іншій мові, прийнятній для розуміння у компанії.

Основними помилками в резюме є: надмірна багатослівність, викривлення фактів і недбалість оформлення, непрофесіоналізм. Якщо резюме підготовлено без дотримання правил, якщо воно буде неконкретним і з помилками, складеться уява про вас, як про людину, нездатну укладати різні ділові документи, це вміння ви маєте продемонструвати в резюме:

1. Текст не повинен містити помарки, виправлення, папір має бути білим, шрифт не повинен бути занадто вигадливим, підкреслення та виділення мають бути зведені до мінімуму.

2. Граматичні помилки й огріхи свідчать у кращому разі, про вашу неуважність, що навряд чи справить добре враження на читача.

3. Багатослівність відволікає читача від головного, віднімає час і дратує його. Не розписуйте дитячі роки, школи і курси, що ви відвідували. Не розширюйте теми своїх захоплень.

4. Не тренуйтеся в дотепності. Це не естрадна мініатюра, а документ, від якого може залежати ваше подальше життя.

5. Не допускайте викривлення фактів або навіть неточностей своєї трудової біографії. Не спокушайтеся тим, що ви змальовуєте свої приголомшливі успіхи в організації, якої вже давно не існує, читач може виявитися колишнім співробітником цієї організації. Побачивши неправдиву інформацію, роботодавець не стане читати ваше резюме далі, а якщо помітить їі пізніше, ваша подальша кар’єра може бути зруйнована.

6. Не використовуйте скорочення, які не є загальноприйнятими.

Вказівка, що ви працювали в певній (ОАО «Зірка», ЗАТ «Струм»… тощо) структурі, нікому ні про що не говорить.

Не вживайте шокуючих термінів, описуючи власні досягнення та переваги: «видатні успіхи», «талановитий організатор», «всесвітньо визнаний авторитет». Це покаже ваші здобутки помпезними й неправдивими.





Дата публикования: 2014-10-30; Прочитано: 1364 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...