Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Принцип керування запуском авіаційного двигуна



Запуском авіадвигуна називають процес виводу двигуна на мінімальний режим його стійкої роботи, тобто на режим малого газу:у наземних умовах – зі стану покою, в польоті - із режиму авторотації.

Розкручування валу авіадвигуна в процесі його запуску здійснюється за допомогою турбостартера. Турбостартер розкручує вал ротора двигуна до частоти обертання, при якій у камерах згоряння створюється такий тиск і витрата повітря, котрі необхідні для нормального загоряння палива. При цій частоті обертання включається подача пускового палива та запалювання, починає працювати турбіна.

Ротор двигуна розкручується одночасно турбостартером і турбіною. При деякій частоті обертання момент турбіни перевищує момент опору компресора і подальше розкручування вала могло б відбуватися під дією надлишкового моменту турбіни. Однак для скорочення часу запуску й підвищення надійності, а також для зниження температури газів перед турбіною у процесі запуску відключення турбостартера відбувається лишепри частоті обертання, коли надлишковий момент турбіни стає досить великим. Далі на режим малого газу двигун виходить самостійно.

При експлуатації двигунів у польоті можливі випадки самовільного або навмисного їх виключення. Ротор компресора при цьому не зупиняється. Він продовжує обертатися з деякою швидкістю в результаті взаємодії потоку повітря, що набігає, з лопатками компресора й турбін. Цей режим називають авторотацією. Отже, при запуску двигуна у польоті необхідність у попередній розкрутці відпадає.

Система запуску двигуна автономна, автоматична. Як пристрій попереднього розкручування ротора високого тиску використовується турбокомпресорний стартер - газотурбінний двигун - енерговузол ГТДЕ-117-1 (ГТДЕ).

Система запуску забезпечує:

- запуск двигуна на землі від бортових або аеродромних джерел живлення з виходом на режим малого газу;

- автоматичний запуск двигуна в польоті (при прибраному положенні шасі) з режиму авторотації;

- автоматичний запуск на вибігу роторів;

- зустрічний запуск при спрацьовуванні протипомпажної системи й при натисканні на бойову кнопку;

- холодне прокручування двигуна;

- холодне прокручування газотурбінного двигуна - ГТДЕ;

- роботу ГТДЕ у режимі «ЕНЕРГОВУЗОЛ»;

- запалення палива у форсажній камері згоряння;

- аварійне припинення циклу запуску на будь-якому етапі шляхом натискання не кнопку СТОП або переміщенням РУД на упор «СТОП»;

- автоматичне припинення циклу запуску по сигналах з датчиків тиску палива або по температурі.

Наземний запуск двигуна на землі забезпечується при температурі повітря від -40°С до +60°С, при розташуванні аеродрому на висотах 2500 метрів над рівнем моря.

Тривалість запуску двигуна на землі не перевищує 50 секунд.

Надійний запуск двигуна в польоті забезпечується кисневим підживленням запальних пристроїв основної камери згоряння.

Надалі будуть розглянуті електричні агрегати системи запуску.





Дата публикования: 2014-10-30; Прочитано: 473 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...