Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація автоматичних систем контролю



В основу класифікацій АСК покладені найбільш загальні ознаки, що характеризують систему в цілому. Такими ознаками є призначення, структура й можливості АСК, форма подання й обробки інформації, критерій оцінки контрольованих параметрів, зв'язок з об'єктом контролю.

Залежно від форми подання я обробки-інформації про стан об'єкта контролю АСК діляться на наступні:

• аналогові;

• цифрові;

• аналогово-цифрові.

В аналогових АСК інформація про стан об'єкта контролю представляється й оброблюється в безперервній формі. В цифрових АСК контрольовані сигнали перетворюються у цифрову форму, в якій ведеться подальша обробка інформації. В аналогово-цифрових АСК порівняння контрольованих сигналів з еталонними значеннями виконується в безперервній формі, результати порівняння перетворюються в цифрову форму, а потім обробляються.

АСК аналогового типу менш надійні, мають більші габарити й масу, а головне, менш універсальні, ніж цифрові АСК. Сьогодні аналогові АСК застосовуються в якості спеціалізованих пристроїв контролю для оцінки стану окремих бортових систем й агрегатів ЛA.

Відповідно до критерію оцінки значень контрольованих параметрів об'єкта, контролю АСК діляться, на наступні:

- системи, що здійснюють якісний (допусковий) контроль значень параметрів, і результати, що вони видають мають вигляд ПРИДАТНИЙ - НЕ ПРИДАТНИЙ або МЕНШЕ - НОРМА - БІЛЬШЕ;

- системи, що здійснюють кількісний (параметричний) контроль і результати, що вони видають, вказують як знак, та і величину відхилення параметрів від еталонних значень в абсолютних, відносних та умовних одиницях. Реєстрація величини відхилення контролюючих параметрів в межах припустимих значень дозволяє здійснювати прогнозування технічного стану (поступових відмов) шляхом визначення швидкості зміни вимірюваних параметрів у процесі експлуатації.

По виду зв'язку АСК з об'єктом контролю вони діляться:

• на наземні автоматичні системи контролю (HACK);

• на бортові автоматичні системи контролю (БАСК);

• на комбіновані (наземно-бортові) АСК.

Наземні АСК. використаються в основному для контролю технічного стану авіаційної техніки при проведенні попередніх підготовок і виконань регламентних і ремонтних робіт. Залежно від можливостей HACK діляться на наступні:

• універсальні HACK, призначені для перевірки технічного стану близьких по типу об'єктів контролю шляхом заміни програми її роботи при збереженні структури;

• спеціалізовані HACK, призначені для перевірки технічного стану об'єкта контролю одного типу;

• комплексні HACK, що здійснюють перевірку технічного стану всього літального апарата з комплексом встановленого на ньому устаткування.

Бортові АСК, в загальному випадку, забезпечують контроль у польоті параметрів бортового устаткування й силових установок, параметрів і режимів польоту, а також контроль стану авіаційної техніки при всіх видах підготовки її до польотів, виконанні регламентних й інших робіт. Залежно від обсягу контрольованого устаткування БАСК класифікується на вбудовані системи контролю, що забезпечували контроль однієї якої-небудь системи, і централізовані. До централізованих БАСК належить комплекс засобів, зв'язаний функціонально із цифровим (аналоговим) обчислювальним пристроєм й забезпечуючими оцінкою технічного стану пристроїв і систем різних видів бортового устаткування.

В комбінованих АСК частина їхніх пристроїв чи блоків розміщується на борті літального апарата (датчики-перетворювачі, комутатори для ущільнення лінії зв'язку), а інші блоки розміщуються в наземній частині АСК;

Наземні і комбіновані АСК мають такі недоліки:

• збільшення маси об'єкта контролю за рахунок маси датчиків, комутаторів й, особливо, проводів, що забезпечують вивід контрольованих параметрів на борт ЛА для підключення АСК;

• подовження ліній зв'язку об'єкта контролю з АСК, що ускладнює захист їх від електричних наведень і перешкод;

• великі габарити й маса, що ускладнює перебазування авіаційної частини.

Залежно від числа вимірювальних каналів АСК розділяються на системи контролю послідовного, паралельного і паралельно-послідовної дії. АСК послідовної дії містять один вимірювальний канал і є найбільш простими за будовою. АСК паралельно-послідовної дії мають число вимірювальних каналів близьке до числа контрольованих систем. Такі АСК здійснюють перевірки об'єкта контролю, що складається з декількох систем паралельно в часі, а перевірки всередині систем ведуться послідовно. АСК паралельно-послідовної дії складніше, ніж АСК послідовної дії, але для перевірки об'єкта контролю з їхньою допомогою потрібно значно більше часу. АСК паралельної дії в авіації не створюються, тому що вимагають наявності окремого вимірювального каналу й каналу зв'язку для перевірки кожного параметра.

Залежно від видів контролю можна виділити АСК, що виконують:

• контроль працездатності - контроль параметрів, що визначають технічний стан об'єкта контролю в цілому;

• діагностичний контроль

• контроль,здійснюваний з метою визначення місця несправності;

• прогнозуючий контроль

• контроль, здійснюваний, з метою пророкування стану об'єкта контролю в майбутньому.





Дата публикования: 2014-10-30; Прочитано: 1101 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...