Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тахометрична апаратура ІТЕ-2ТБ



Електричний тахометр ІТЕ-2ТБ призначений для вимірювання частоти обертання роторів високого тиску (РВД) лівого таправого авіадвигунів, вираженої у відсотках від максимального значення обертів.

До складу тахометра входять (альбом схем Мал.53):

- Д-3 - датчик тахометра електричний. Два датчики встановлені на лівому і правому двигунах на ВКА. Являє собою синхронний трифазний генератор змінного струму. Ротор датчика - постійний магніт. На статорі розміщена трифазна обмотка з'єднана зіркою.

Частота вироблюваної датчиком ЕРС пропорційна частоті обертання ротора авіадвигуна;

- ІТЕ-2ТБ - покажчик тахометра електричний. Встановлений на дошці приладів. Призначений для індикації частоти обертання роторів високого тиску РВД у відсотках від їхнього максимального значення. Складається із двох вимірювальних вузлів, у кожний з яких входять електродвигун та вимірювальний механізм. Вимірювальний механізм розташований на валу електродвигуна. Являє собою дві плати з постійними магнітам, між якими розміщений алюмінієвий диск, який механічно зв’язаний зі стрілкою покажчика. На осі стрілки – протидіюча пружина.

Шкала проградуйована від 0 до 110%;

Ціна поділки 1%.

Робочий діапазон шкали: від 60 до 110%.

Вимірювач має 2 стрілку з цифрами

"1" - для вказівки П2 лівого двигуна;

"2" - для вказівки П2 правого двигуна.

При роботі авіадвигуна датчик Д-3 виробляє змінний струм, частота якого пропорційна П2. Цей струм з обмотки статора датчику надходить на обмотку статора електродвигуна покажчика. Ротор електродвигуна обертається й обертає вимірювальний механізм. В алюмінієвому диску наводяться вихрові струми івін спрямовується за постійними магнітами плат, створюючи крутний момент, під дією якого повертається стрілка. Поворот стрілки буде відбуватися доти, поки крутний момент диска не зрівноважиться пружиною.

В процесі експлуатації необхідно стежити за надійністю кріплення датчиків на авіадвигунах і наявністю на датчиках контровочних гайок на гвинтах, що з'єднують дві половини корпусу датчика. Відсутність гайок може призвести до мимовільного розгвинчування гвинтів під дією вібрації й розстикуванню корпуса датчика.

Перевірка працездатності тахометра проводиться при випробуванні авіадвигунів. При цьому необхідно переконатися у відповідності показників тахометра, режиму роботи двигунів і плавності переміщення стрілок покажчика.





Дата публикования: 2014-10-30; Прочитано: 400 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...