Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Наземні автоматичні системи контролю



Наземні АСК призначені для вхідного й вихідного контролю технічного стану бортового устаткування ЛА на регламентних й ремонтних роботах, а також для перевірки його стану під час проведення попередніх і передполітних підготовок.

Спеціалізовані HACK здійснюють автономний автоматичний контроль окремих систем бортового устаткування без їх демонтажу. Такі НАСК є найбільш простими й мають, як правило, аналоговий обчислювач, що виконує роль порівнюючого й аналізуючого пристроїв. Структурна схема спеціалізованого HACK показана на рис. 19.2.

Відповідно до заданої програми НАСК видає в об'єкт контролю стимулюючі сигнали й оцінює по значенні контрольованих параметрів його реакцію на ці сигнали. Контрольовані параметри оцінюються за критерієм "менше - норма - більше". За оцінкою параметра можна судити про справність блоку об'єкта. Програма контролю спеціалізованих HACK є незмінною у процесі експлуатації й складається з окремих тактів (кроків). Склад робочих тактів визначається циклограмою АСК. На тактах самоконтролю виконується перевірка справності основних блоків самої АСК.

Основним режимом роботи спеціалізованої HACK є автоматичний режим, при якому виконується перевірка, об'єкта контролю по повній програмі. У цьому режимі при оцінці контрольованого сигналу "норма" відбувається автоматичний перехід на наступний крок програми. Таким чином, програма контролю проходить без втручання оператора до кінця або до кроку,на якому контрольний сигнал буде оцінений "більше" або "менше". У цьому випадку програма зупиняється й видається необхідна інформація на пристрій індикації. Подальше продовження програми можливо тільки після втручання оператора.

Крім основного робочого режиму ("Контроль об'єкта") АСК може мати один або кілька допоміжних режимів. Такими режимами можуть бути режим "Вибір" (обраний контроль), "Повтор" (повторний контроль) і інші. Вибірковий контроль може проводитися, починаючи з будь-якого моменту на будь-якому окремо взятому шaзі програми з видачі результату контролю на пристрій індикації.

Перед перевіркою об'єкта контролю необхідно провести самоконтроль АСК. Після одержання результату самоконтролю «Придатний» можна увімкнути режим «Контроль об'єкта". Якщо у процесі автоматичного контролю об'єкта видається сигнал про те, що значення контрольного сигналу менше або більше припустимого значення, то необхідно повторно перевірити даний контрольний сигнал. При повторенні відмови варто записати або запам'ятати крок програми, на якому відбулася відмова, та примусово запустити програму контролю до закінчення перевірки або до наступної відмови.

При цьому після закінчення програми буде видай на пристрій індикації результат перевірки «Не придатний».

Універсальні та комплексні НАСК здійснюють контроль технічного стану літального апарата у цілому з усім комплексом встановленого на ньому устаткування. Такі HACK будуються з використанням спеціалізованих цифрових керуючих обчислювальних машин контролю (УВМК), які використовуються як пристрої централізованої обробки даних. Універсальні НАСК є багатопрограмна АСК, що реалізують контроль працездатності та пошук несправностей при перевірці як усього бортового встаткування, так і вибірковій перевірці окремих систем та агрегатів. Ці АСК мають зовнішні пристрої для уведення й зміни програм перевірок. Використання сучасних ЦВМ в НАСК дозволяє робити не тільки якісну (допускову), але й кількісну оцінку контрольованих параметрів.

Структурна схема універсальної HACK зображена на рис. 19.3. НАСК складається з бортової частини, розташованої на борті літального апарата, та наземної частини. Бортова частина складається з наступних елементів:

Рис. 19.3

-датчиків-перетворювачів неелектричних параметрів у їх електричні еквіваленти;

- лінії зв'язку з датчиками та іншими точками відбору (зйому) електричних сигналів та виносним пультом оператора (ВПО);

- пристрою узгодження,захисту точок знімання електричних сигналів і керування, тобто первинних комутаторів, призначених для вибору будь-якого вимірюваного сигналу(УСЗУ);

- бортового штепсельного рознімання для зв'язку з HACK (БР).

Наземна частина звичайно розмішається в кузові спецавто підвищеної прохідності та містить у собі наступні пристрої та блоки:

- автоматичний друкувальний пристрій (АПУ);

- пристрій мовної інформації (РИ);

- блок світлової індикації та інструкції(СИИ);

- пристрій уведення й зміни програми контролю (УВ);

- пристрій підготовки перфострічок;

- пристрій формування стимулюючих сигналів (УСС);

- пристрій контролю аварійних параметрів;

- пристрій аналого-цифрового перетворення напруги (АЦПН), частоти (АЦПЧ) та часу (АЦПТ).

- пристрій комутації сигналів (УКС);

-обчислювально-керуючий комплекс (ВУК), у склад якого входять ЦВМ, довгостроковий запам'ятовувальний пристрій (ДЗУ), блок запису i зчитування інформації, блок добового часу (СВ) і головний пульт керування оператора.

У процесі контролю звичайно бере участь оператор 1 у кузові автомобіля та оператор 2 або технік літального апарата, працюючий у його кабіні.

Сучасні універсальні HACK можуть здійснювати допусковий та кількісний контроль декількох тисяч параметрів.

Інформація про результати контролю може бути виведена на АПУ у вигляді двоколірної (багатоколірної) печатки на паперову стрічку, на СИИ у вигляді цифрової індикації проміжних результатів контролю та світлових інструкцій, на РИ у виді 32 звукових інструкцій, видаваних у процесі контролю.

На друк на паперову стрічку виводиться наступна інформація:

- дата проведення контролю;

- номер літального апарата, що перевіряють;

- час початку перевірки;

- номер контрольованої системи літака (вертольота);

- номера параметрів та їхнє відхилення у відносному полі допуску;

- фізична величина параметра й розмірність.

Зв'язок оператора 1 з оператором 2 (техніком літального апарата) здійснюється по літаковому переговірному пристрої СПУ.

HACK забезпечує роботу в режимах автоконтроль, вибірковий контроль, ручне керування, уведення програми. Крім цього, вона забезпечує безперервне спостереження за аварійними параметрами при гонці двигуна незалежно від програми контролю встаткування й дозволяє коректувати будь-яку частину програми з пульта керування й проводити самоконтроль.

Кожна програма контролю будується за принципом послідовного поопераційного контролю. Програма набивається на перфострічці й уводиться в запам'ятовувальний пристрій за допомогою пристрою уведення.

Програма контролю в запам'ятовувальному пристрої звичайно записується на магнітних барабанах, з яких потім надходить у пристрій керування ЦВМ. По командах пристрою керування на кожному етапі перевірки контрольованого параметра виробляється установка відповідного комутатора для підключення нормалізатора й перетворювача. Контрольований параметр у вигляді електричного сигналу через комутатор подається на вхід одного з перетворювачів, де відбувається перетворення аналогового сигналу в числовий двійково-десятковий код. Даний код. є результатом виміру й передається в арифметичний пристрій ЦВМ. По командах пристрою керування в арифметичному пристрої відбувається порівняння вимірюваного параметра з еталонним значенням цього параметра, що зберігається в запам'ятовувальному пристрої.

Результат порівняння використовується для логічного пошуку несправності та разом з ознаками передається в блок керування індикацією й друком і на АПУ й СИИ. Якщо контрольований параметр перебуває в допуску, то на АПУ інформація друкується чорними кольорами, а якщо не в допуску, то друкується червоними кольорами.

Одночасно із цим, у пристрій мовних повідомлень РИ із пристрою керування передається команда на видачу необхідних мовних інструкцій.

Паралельно з автоматизованим контролем, здійснюваним по програмі, відбувається безперервне спостереження за аварійними параметрами При виході аварійного параметра за межі допуску виробляється сигнал "Тривога" і включається відповідна світлова індикація. АВАРІЙНІ ПАРАМЕТРИ.





Дата публикования: 2014-10-30; Прочитано: 596 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...