Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Принцип відображення якості



Продукція (послуга) з'являється в результаті здійснення цілого ряду процесів. Якість кожного з цих процесів впливає на якість результату.

Процес – сукупність взаємозв'язаних ресурсів і діяльності, яка перетворить вхідні елементи у вихідні. До ресурсів можуть відноситися персонал, засоби обслуговування, устаткування, технологія і методологія.

Принцип відображення якості полягає в перенесенні (відображенні) якості процесу на якість результату. Таким чином, впливати на якість кінцевого результату можна за допомогою впливу на процеси, що формують його.

Всі процеси є елементами системи, в якій вони функціонують. Якість побудови цієї системи і механізму її функціонування відображається на якості складових її процесів.

Якість кінцевого результату (продукції, послуги) успадковує якість процесів (процеси закупівель, маркетингу, проектування, виробництва і ін.) і якість організаційно-управлінської системи

Принцип відображення якості є одним з основних принципів менеджменту якості. Управління якістю кінцевої продукції, послуги здійснюється за допомогою управління якістю всієї системи. Якість системи відображається на якості процесів і відповідно на якості результатів.

Згідно принципу відображення вимоги до якості результату діяльності підприємства перекладаються на вимоги до якості процесів і організаційно-управлінської системи.

До процесів, якість яких відображається на якості продукції, відносяться не тільки технологічні процеси, але і організаційні, управлінські і ін. Якість процесів залежить від багатьох чинників. Наприклад, якість процесу виробництва забезпечується якістю устаткування, технологій, рівнем кваліфікації персоналу і ін. Якість процесу управління залежить від знань і досвіду керівника, якості методів управління, які застосовуються, і ін. Якість системи забезпечується раціональною організаційною структурою, правильним розподілом відповідальності, механізмами взаємодії і ін.

Управління якістю є спеціалізованим видом управлінської діяльності, до якої відноситься управління персоналом, фінансами, якістю, проектами, інноваціями, маркетингом і ін.

Будь-який з перерахованих спеціалізованих видів управлінської діяльності здійснюється за допомогою таких загальних функцій управління, як планування, організація, регулювання, контроль, облік, забезпечення керованості, координація діяльності, аналіз результатів і ін.

Тому принцип управління якістю може бути сформульований таким чином:

Управлінням якістю є безперервний процес дії на виробництво шляхом послідовної реалізації логічно взаємозв'язаних функцій з метою забезпечення якості.

Якість продукції на етапі виробництва визначається якістю нормативної документації на виготовлення продукції, устаткування, сировини, матеріалів і комплектуючих виробів. Критерієм оцінки якості продукції на стадії виробництва служить ступінь відповідності фактичних техніко-економічних параметрів виготовленого виробу його аналогічним параметрам, закладеним в проектній документації.

Пріоритети в конкуренції товарів на сучасному ринку:

– якість продукції;

– надійність постачань;

– еластичність об'ємів виробництва;

– низька вартість продукції.

Конкурентоспроможність продукції пов'язана з підвищенням її якості. Підвищення якості продукції у виробництві означає краще використання виробничих фондів, сировинних ресурсів, велику ефективність виробництва, прискорення реалізації продукції, зниження рекламацій, скорочення втрат від браку і ін.

Підвищити якість продукції - це означає з тієї ж кількості сировини і матеріалів випустити продукцію, що більш повно задовольняє суспільні потреби.

Проблема підвищення якості продукції і послуг має соціальне, науково-технічне і економічне значення.

Соціальне значення підвищення якості продукції полягає в тому, що задоволення зростаючих потреб людей повинно здійснюватися випуском не просто більшої кількості продукції, а продукції високої якості.

Науково-технічне значення підвищення якості продукції полягає в тому, що НТП визначає можливість підвищення якості продукції, а систематичне підвищення якості продукції є внеском в науково-технічний прогрес.

Економічне значення характеризується тим, що підвищення якості продукції є основою підвищення ефективності суспільного виробництва.

Ефект від підвищення якості для зацікавлених суб'єктів можна представити у вигляді схеми (табл.1).

Таблиця 1 – Ефект від підвищення якості для зацікавлених суб'єктів

Ефект від підвищення якості продукції
Для виробників продукції Для споживачів продукції Для держави
1.Краще використання ресурсів. 2.Скорочення втрат від браку і рекламацій. 3.Збільшення доходів від реалізації продукції підвищеної якості. 4.Збільшення фонду економічного стимулювання за рахунок зростання прибутку. 5.Моральне задоволення колективу підприємства. 1.Задоволення попиту меншою кількістю продукції. 2.Розширення і оновлення асортименту продукції. 3.Скорочення витрат в процесі експлуатації продукції. 4.Створення сприятливіших умов праці у сфері споживання. 1.Розширення експортних можливостей і валютних надходжень. 2.Збільшення народно-господарського ефекту на одиницю витрат. 3.Прискорення НТП в промисловості. 4.Повніше задоволення потреб населення.

Питання до самоконтролю

1. Що таке система якості?

2. Назвіть об'єкти, на які розповсюджуються вимоги до якості.

3. Що необхідно зробити для визначення якості об'єктів?

4. Які особливості мають потреби?

5. Поясніть принцип відображення якості.

6. Що означає «Підвищення якості продукції»?

7. Який ефект від підвищення якості продукції отримуютьвиробники продукції?

8. Який ефект від підвищення якості продукції отримуютьспоживачі продукції?

9. Який ефект від підвищення якості продукції отримуєдержава?

10. Назвіть пріоритети в конкуренції товарів на сучасному ринку.

Література:

[11; 12, с. 5-10]





Дата публикования: 2014-08-30; Прочитано: 1464 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...