Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Швидкість хімічної реакції пропорційна добутку концентрацій реагуючих речовин, взятих у деяких степенях



Наприклад, якщо реагують речовини А і В, то:

V = k ∙ CAn1 ∙ CBn2 (4.3)

Коефіцієнт пропорційності k для кожної реакції при сталій температурі є величиною сталою і називається константою швидкості реакції.

Вона чисельно рівна швидкості реакції в умовах, коли концентрації кожної з вихідних речовин рівні одиниці. Залежить від тих самих факторів, що і швидкість, крім одного — концентрації. Вона не залежить від концентрації. Визначення константи швидкості — одна з основних задач кінетичного експерименту, тому що вона відображає кількість активних зіткнень між молекулами, що вступають в реакцію, тобто механізм хімічної реакції.

Показники ступені (), до яких піднесені значення концентрації відповідних речовин (), називаються порядком реакції за відповідною речовиною. Загальний порядок рівний сумі порядків реакцій за кожною речовиною, або сумі порядків ступенів Раніше вважалося, що порядок реакції просто рівний стехіометричному коефіцієнту, з яким входить дана речовина в хімічну реакцію. Проте, це буває дуже рідко. Стехіометричні коефіцієнти можуть бути досить великими, порядок же реакції не перевищує трьох.

Загальний вигляд рівняння (3), що пов’язує швидкість хімічної реакції, константу швидкості та концентрації реагуючих речовин А і В, що піднесені до певних показників степені () називається кінетичним рівнянням.

Хімічні реакції класифікують за числом молекул, що беруть участь у елементарному акті хімічної реакції.





Дата публикования: 2015-02-22; Прочитано: 564 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...