Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зняття спектрів поглинання розчинів нейтральної молекули і іона



Якщо досліджуєма речовина – кислота, то необхідно зняти 2 спектри: спектр аніона і спектр нейтральної молекули. Для цього вихідний розчин розбавляють до концентрації 10-4 М 0,01н розчином хлоридної кислоти (НСl) та 0,01н розчином гідроксиду натрію (NaOH), тобто приблизно до рН = 2 та рН = 12 відповідно. Далі заміряють оптичну густину на протязі всього спектра. Спектр, що отримали в кислоті, представляє собой спектр нейтральної молекули; спектр, що отримали в лужному розчині, – спектр аніона.

Для перевірки чистоти досліджуємих розчинів (тобто чи міститься в одному розчині домішка іншої частинки) знову знімають спектр досліджуємих частинок, але в 0,1н розчині НСl і о,1н розчині NaOH (тобто при значеннях рН = 1 і 13 відповідно). Якщо при цьому вимірюванні відхілення в показниках оптичної густини не перевищує 1%, то можна вважати, що обидва розчини містять частинки одного сорту. Якщо відхилення в показниках оптичної густини перевищує 1%, то необхідно знімати спектри розчинів досліджуємих частинок при рН, значення якого знаходиться далі від точки нейтральності на одиницю.

Таким чином, при визначенні рКа будь якої кислоти спектр її аніона повинен зніматись в розчині, рН якого не менш ніж на 2 одиниці вище за значення рКа, а спектр нейтральної молекули в розчині, рН якого не менше ніж на 2 одиниці нижче за рКа.

Якщо досліджуєма речовина – основа, то методика зняття спектрів аналогічна тій, що і для кислоти. В цьому випадку, спектр одержаний в кислоті, відповідає спектру катіона, а спектр, одержаний в лужному розчині - спектру нейтральної молекули.





Дата публикования: 2015-02-22; Прочитано: 318 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...