Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вибір аналітичної довжини хвилі



Ідеальною аналітичною довжиною хвилі є така довжина, на якій одна частинка дуже сильно поглинає світло, а інша – слабо.

Практично аналітичну довжину хвилі слід вибирати за таких умов:

а). максимум кривої поглинання однієї частинки знаходиться над мінімумом кривої поглинання іншої частинки;

б). максимум кривої поглинання однієї частинки знаходяться над максимумом іншої частинки за умови, що різниця в показниках оптичної густини обох частинок не менше чим 0,2;

в). максимум кривої поглинання однієї частинки знаходиться над скатом або плечем кривої поглинання другої частинки;

г). мінімум кривої поглинання однієї частинки знаходиться над мінімумом кривої поглинання іншої частинки.

На цій стадії визначення рКа треба знову приготувати свіжі розчини із вихідного розчину і знову заміряти оптичну густину обох частинок при аналітичній довжині хвилі. В результаті проведення цих вимірювань отримують величину d1 і dм, які використовують в розрахунках рКа.

На цій стадії визначення рКа треба пересвідчитись, що концентрація розчину, що дорівнює 10-4М дійсно є найбільш підходящою. Також на цій стадії визначення рКа визначаються величини d1 і dм з найбільшою точністю.

Визначення приблизного значення рКа

Вихідний розчин розбавляють, як було вказано вище, таким буферним розчином, в якому досліджуємоа речовина була б тільки частково іонізованою. Ступінь іонізації речовини можна приблизно також оцінити, знаючи константи іонізації найбільш часто зустрічающихся функціональних груп та вплив інших замісників в молекулі речовини на ці константи. На цій стадії визначення рКа виміряють оптичну густину досліджуємого розчину та розраховують значення рК із відповідного рівняння (1.6 або 1.7).

Точне визначення величини рКа

Використовуючи отримане вище приблизне значення рКа, готують 7 буферних розчинів, значення рН яких чисельно рівні:рКа +0; +02; +0,4; +0,6; -0,2; -0,4; -0,6, відповідно. Після знімання спектрів поглинання цих розчинів одержують ряд, що складається з семи значень рКа. Всі значення усереднюють. Похибка повинна складати ± 0,06 одиниць. Якщо похибка більше, слід повторити вимірювання.





Дата публикования: 2015-02-22; Прочитано: 1047 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...