Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Експериментальна частина. Робота проводиться з використанням приладу кріоскопу, який складається із зовнішнього стакана кріоскопу (4) ємністю на 600 – 750 мл



Робота проводиться з використанням приладу кріоскопу, який складається із зовнішнього стакана кріоскопу (4) ємністю на 600 – 750 мл, робочої пробірки (3), що закрита щільно корком, в яку вставлені термометр (1) та мішалка з нержавіючої сталі (2),зображений на рисунку 1.

Рисунок 1. Кріоскоп для визначення коефіцієнту активності розчину
 
 

1. Термометр Бекмана.

2. Мішалки.

3. Робоча пробірка.

4.Стакан кріоскопу.

Для проведення досліду можуть бути використані добре розчинні у воді солі електролітів.Заповніть стакан кріоскопу охолоджувальною сумішшю із льоду та солі (NaCl). Відміряйте 50 мл дистильованої води і налийте у робочу пробірку.Помістіть у пробірку термометр, щоб рівень розчинника був на 1 – 1,5 см вище кульки термометру, мішалку разом з робочою пробіркою помістіть в охолоджувальну суміш.

Перемішуючи воду мішалкою, спостерігайте за показниками термометра. В момент появи перших кристалів льоду зафіксуйте показання термометру (tкр) з точністю до 0,010

Іноді вода переохолоджується. В цьому випадку у момент появи льоду температура води підвищується. Температурою кристалізації (замерзання) води слід вважати температуру, що встановлюється після такого стрибка.

Визначення температури кристалізації розчинника повторіть. Для цього вийміть робочу пробірку зі стакану кріоскопу, нагрійте її рукою поки не розчиняться всі кристали льоду. Потім знову помістіть пробірку у стакан і повторіть визначення температури кристалізації води ще 2 рази.

Розрахуйте середнє значення температури кристалізації.

Далі візьміть наважку (0,745г) калію хлориду з точністю до 0,0001г.Внесіть наважку у розчинник, що не містить кристалів льоду і добре перемішайте до повного розчинення речовини.

Знову зберіть прилад і визначить температуру кристалізації розчину так, як це вказано для води (розчинника).

Пам’ятайте, що при кристалізації розчину температура не лишається постійною, тому що виділення кристалів льоду призводить до підвищення концентрації розчину і температура кристалізації розчину постійно знижується. Тому слід не допускати переохолодження розчину і виділення великої кількості кристалів. Температурою кристалізації слід вважати показання термометра у момент появи перших кристалів льоду (tкр). Якщо не вдалося уникнути переохолодження, то за температуру кристалізації розчину прийміть найвищу температуру розчину після появи кристалів льоду. Дослід вимірювання температури кристалізації розчину повторюють ще 2 рази. Розходження між окремими вимірюваннями не повинні перевищувати ±0,010С





Дата публикования: 2015-02-22; Прочитано: 376 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...