Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Conditional Sentences



В англійській мові розрізняють три типи умовних речень.

Перший тип умовних речень виражає здійснювану (реальну) умову, реальний факт, що відноситься до:

а) теперішнього часу:

If he has a telephone he can ring you up any time. Якщо він має телефон, то може телефонувати в будь-який час.

б) минулого:

If he met her yesterday she told him everything about the meeting. Якщо він зустрів її вчора, то вона розповіла йому все про збори.

в) майбутнього:

If it doesn’t rain tomorrow we will go fishing. Якщо завтра не буде дощу, ми підемо рибалити.

Речення такого типу вживаються найчастіше. У таких реченнях дієслово в підрядному реченні вживається в теперішньому, а в головному – в майбутньому часі.

Другий тип умовних речень виражає малоймовірну умову або дію, яка могла б відбутися за певних умов в теперішньому або майбутньому часі:

If we worked hard, we could earn quite enough. Якщо б ми працювали наполегливо, ми могли б заробити чимало.

If he knew grammar well, he would speak English much better. Якщо б він знав граматику добре, він би краще розмовляв англійською.

If it were not so late we would help you. Якби не пізній час, ми допомогли б тобі.

В реченнях другого типу присудок підрядного речення вживається в формі минулого часу. Зверніть увагу, що дієслово to be має форму were для всіх осіб, а в головному реченні – форму would (could) з інфінітивом смислового дієслова.

Третій тип умовних речень виражає нездійсненні припущення, що відносяться до минулого:

If I had seen you yesterday I would have asked you everything about the accident. Якщо б я побачив вас учора, я розпитав би у вас все про нещасний випадок.

У цих реченнях дієслово в підрядному реченні має форму Past Perfect (had+ParticipleII), а в головному – форму would+have+Participle ІІ смислового дієслова.

Типи складнопідряних речень Головне речення Підрядне речення
І тип Реальна умова He will finish the work... Він закінчить роботу,... ...if he has time ...якщо у нього буде час
ІІ тип Малоймовірна умова He would finish the work... Він закінчив би роботу,... …if he had time. ...якби у нього був час
ІІІ тип Нереальна умова He would have finished the work... Він закінчив би роботу,... ...if he had had time ...якби у нього був час

Порядок речень у складнопідрядних умовних реченнях не є фіксованим. Речення може починатися підрядним (If) або головним реченням.

Кома ставиться лише тоді, коли складнопідрядне речення починається підрядним реченням (If).

Узгодження часів





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 297 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.004 с)...