Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оцінка зв’язків підприємства із зовнішнім середовищем



Якість управлінського рішення - це сукупність параметрів рішення, що задовольняють конкретного споживача і забезпечують реальність його реалізації.

Одним із основних підходів до прийняття рішення є системний підхід «чорний ящик» (рис. 7.1).

Рис. 7.1. Компоненти «чорного ящика»

«Вхід» системи характеризується параметрами проблеми, яку необхідно вирішити на конкретних ринках (вимоги споживачів, результати сегментації, якість об'єкта, обсяги реалізації, терміни постачань, ціни і т.п.).

На «виході» системи - рішення, що виражено кількісно або якісно та має певну ступінь адекватності і вірогідність реалізації, ступінь ризику досягнення запланованого результату.

До компонентів «зовнішнього середовища» системи відносяться фактори макро- і мікросередовища підприємства, інфраструктури регіону, що впливають на якість управлінського рішення. До цих факторів відносяться міжнародна інтеграція, політична ситуація в країні, економіка, технічний стан, соціально-демографічні, природно-кліматичні, культурні та інші фактори країни, фактори інфраструктури регіону (ринкова інфраструктура, моніторинг навколишнього середовища, соціальна інфраструктура, промисловість, транспорт, зв'язок та ін.), фактори, які характеризують конкретні зв'язки фірми (особи, що приймає рішення) з іншими підприємствами, організаціями, посередниками, конкурентами і т.д.

«Зворотній зв'язок» характеризує різну інформацію, що надходить від споживачів до особи, яка прийняла рішення (до «процесу»), або до особи, від якого надійшла інформація щодо вирішення проблеми («вхід»). Надходження інформації зворотного зв'язку може бути пов'язано з неякісним рішенням, додатковими вимогами споживачів про уточнення або доробки рішення, появою нововведень, ноу-хау та іншими факторами.

«Процес прийняття рішення» включає в себе наступні операції: підготовка до роботи; виявлення проблеми і формулювання цілей; пошук інформації; її обробка; виявлення можливостей ресурсного забезпечення; ранжування цілей; формулювання завдань; оформлення необхідних документів; реалізація завдань.

Застосування даного підходу до процесу прийняття управлінських рішень дозволяє визначити структуру проблем, систему їх рішень, взаємозв’язок компонентів системи та порядок їх удосконалення.

Порядок удосконалення компонентів «чорного ящика»:

1. Необхідно сформулювати що необхідно отримати та якими параметри повинно мати рішення.

До параметрів якості управлінського рішення відносяться:

- показник ентропії, тобто кількісної невизначеності проблеми. Якщо проблема формулюється тільки якісно, без кількісних показників, то показник ентропії наближається до «0». Якщо всі показники проблеми виражені кількісно, показник ентропії наближається до «1»;

- ступінь ризику вкладення інвестицій;

- ймовірність реалізації рішення за показниками якості, витрат і термінів;

- ступінь адекватності (або ступінь точності прогнозу, коефіцієнт апроксимації) теоретичної моделі фактичним даними, на підставі яких вона була розроблена.

2. Після попередньої регламентації параметрів якості управлінського рішення і його ефективності (встановлюється межа, мінімально допустима ефективність, ради якої варто прийматися за рішення проблеми) аналізуються чинники зовнішнього середовища, що впливають на якість і ефективність рішення.

3. Аналізуються параметри "входу" системи і приймаються заходи по їх поліпшенню і підвищенню якості вхідної інформації.

4. Після уточнення вимог "виходу", уточнення чинників "зовнішнього середовища", що впливають на якість і ефективність рішення, відробітки "входу" системи слід змоделювати технологію ухвалення рішення, проаналізувати параметри процесу, вжити заходів по їх поліпшенню і приступити безпосередньо до розробки рішення. Якщо якість "входу" оцінюється на "задовільно", то при будь-якому рівні якості "процесу" в системі якість "виходу", тобто якість рішення буде "задовільною".

До основних умов забезпечення високої якості і ефективності управлінського рішення відносяться:

- застосування до розробки управлінського рішення наукових підходів менеджменту;

- вивчення впливу економічних законів на ефективність управлінського рішення;

- забезпечення особи, яка ухвалює рішення, якісною інформацією, що характеризує параметри "виходу", "входу", "зовнішнього середовища" і "процесу" системи розробки рішення;

- застосування методів функціонально-вартісного аналізу, прогнозування, моделювання і економічного обґрунтовування кожного рішення;

- структуризація проблеми і побудова дерева мети;

- забезпечення співставності (порівнянності) варіантів рішень;

- забезпечення багатоваріантності рішень;

- правова обґрунтованість рішення, що схвалюється;

- автоматизація процесу збору та обробки інформації, процесу розробки і реалізації рішень;

- розробка і функціонування системи відповідальності та мотивації якісного і ефективного рішення;

- наявність механізму реалізації рішення.

Література: основна [3, 19], додаткова [4, 9].





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 408 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...