Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інструменти і методи управлінської діагностики



Керівник підприємства та ризик-менеджер повинні уміти виявляти різні ризики, аналізувати ступінь їх небезпеки зараз і, спрогнозувавши їх розвиток, ранжувати ризики за різними аспектами, надаючи рекомендації по захисту від них. Для того, щоб вирішувати такі завдання, потрібно володіти інструментами організаційно-економічної діагностики.

Інструменти організаційно-економічної діагностики:

- знання методів організаційної діагностики;

- уміння застосовувати теоретичні класифікації ризиків до конкретних умов даної організації;

- володіння методиками збору, фіксації, обробки і представлення різноманітної інформації;

- вміння поєднувати методику перевірки величини фактичних втрат, які понесла організація у минулому, з методикою оцінки величини втрат, які може понести в майбутньому;

- вміння скласти чіткий звіт про проведене дослідження;

- вміння стисло і виразно представити отримані результати вищому керівництву організації.

Найважливіші діагностичні методики:

1. Здоровий глузд і досвід ризик-менеджер - деяку попередню підготовку в цьому напрямі можуть дати заняття у формі управлінських ситуацій і стажування на підприємствах, де ризик-менеджмент добре розвинений. Крім того, збалансоване мислення, розсудливість - це глибоко природжені характеристики типів особи, які, мабуть, доведеться виявляти в рамках тестування на професійну придатність.

2. Спостереження за роботою - методика, пов`язана з умінням відкрито або приховано спостерігати за фактичним ходом певних робіт і процесів, а також з умінням вести хронометраж і проводити інтерв`ювання працівників на місцях.

3. Дистанційний нагляд - набір методів формального регулярного збору інформації про стан організації.

4. SWOT-аналіз і SoWhat-аналіз - широко поширені методики аналізу організації по її сильних і слабких якостях, нових можливостях і перешкодах на шляху до них. По суті, це методики аналізу ризиків, освоєння яких вимагає уміння організувати колективну роботу самих співробітників аналізованої організації.

5. PEST-аналіз - методика аналізу зовнішнього середовища організації і тенденцій її розвитку. Використання цієї методики вимагає такої ж підготовки, як методики SWOT.

6. Аналоги і зразки («маяки» і «бенчмаркінг») - методологія порівняння з практично успішними зразками. У міру розвитку комерційних послуг з інформації і рейтингу підприємств цей підхід стає все продуктивнішим. Наприклад, звернення до щорічних галузевих довідників, рейтингам практично по будь-якому напряму роботи безлічі підприємств і т. д.

7. Оцінка і аналіз динаміки вартості підприємства - методики, що витікають з того, що головна мета ризик-менеджмента полягає в захисті ринкової вартості підприємства на тривалу перспективу. Підходи до оцінки вартості підприємства численні, кожна з них дає свій погляд на ризики одного й того ж підприємства.

8. Графічні методи представлення структур і процесів - великий набір наочного представлення інформації про підприємства і його ризики у формі двох- і тривимірних моделей. Найбільш пристосовані до потреб ризик-менеджмента графічні моделі називаються картами ризиків.

9. Експертні оцінки - стандартні методи збору і усереднювання думки різних груп фахівців. Метод широко застосовується на етапах первинної діагностики ризиків організації.

10. Матриці консультативної групи Бостона і фірми Дженерал Електрик - класичні методики, висхідні до 1950-м рр., що спираються на глибокі наукові дослідження, спеціально проведені для вироблення способів аналізу ринкових позицій підприємства в цілому і окремих його центрів. Ці методики дозволяють не тільки виявляти ризики і аналізувати їх, але і інтегрувати ризикові спектри організацій.

11. Життєві цикли різних елементів організації - група, методик, за допомогою яких можна позиціонувати підприємство і його продукти в ринковій ніші залежно від того, на якому етапі свого власного життєвого циклу знаходиться кожен з цих елементів і які тенденції руху по кожному з цих циклів.

12. Аналіз структурної гармонійності організації - методика, за допомогою якої аналізуються повнота і адекватність організаційної структури підприємства і його підрозділів. У додатку до ризик-менеджменту вони виходять з того, що підприємство або підрозділ, де відсутні або гіпертрофовані окремі структурні компоненти, стає джерелом ризику, які можуть бути усунені достатньо простими структурними удосконаленнями.

13. Власна історія підприємства і дослідження архівних матеріалів є джерелом інформації про минулі катастрофи, технологічні переходи та інші кризи, що пережиті підприємством. При стійкій корпоративній культурі така інформація допоможе у виробленні рішень про ризики за аналогією з минулим.

14. Фінансовий коефіцієнтний аналіз підприємства і його підрозділів в останні десятиліття був істотно допрацьований під потреби ризик-менеджмента. На основі прогнозів зміни фінансових коефіцієнтів можна будувати сценарії розвитку ризику у підприємства.

15. Цінності під ризиком (VAR, Value-at-risk) - методика оцінки фінансового ризику, запропонована міжнародною групою експертів G-30, при якій ризик пониження вартості портфеля виражається одним числовим показником. Ця методика може застосовуватися для кількісного вимірювання ризиків таких активів, як портфель цінних паперів або сировинний запас.

16. Грошові потоки під ризиком - методика дозволяє відповісти на питання, наскільки великим може бути відхилення реальних грошових потоків від їх запланованих значень або значень, покладених до бюджетів, унаслідок зміни початкових чинників ризику. Величина цих відхилень може бути оцінена з певною вірогідністю на конкретний період часу. У різних галузях бізнесу різні конфігурації грошових потоків. З погляду управління ризиками стійкість будь-якого з численних грошових потоків здатна вплинути на загальну стійкість підприємства.

17. Доходи під ризиком - методика ґрунтується на амортизації капіталу. Основний упор робиться на облік прибутків і збитків. Наприклад, компанія може визначити величину відхилення між вірогідним і запланованим річним прибутком з вірогідністю 95%.

18. Стандартизовані тести і загальна симптоматика раннього сповіщення про проблеми вперше були розроблені за замовленням American Bankers` Association в середині 70-х рр.

19. Аналіз конкурентної позиції підприємства - це набір методик, розроблених впродовж століття, в кожній з яких ризикова позиція підприємства порівнюється з ризиковою позицією її найближчих конкурентів за самими різними параметрами.

20. Розрахунок дюрації активів і пасивів підприємства - методика, що дозволяє прогнозувати тенденцію фінансової стійкості організації на основі порівняння середньої тривалості її активів і пасивів. Якщо дюрація пасивів більше, ніж дюрація активів, то організація стійка.

21. Стандартизовані галузеві і фірмові системи рейтингу, які розробляються різними рейтинговими агентствами для оцінки ризикованості банків, проектів, страхових та інших компаній.

22. Стрес-тестування - моделювання ризикової поведінки організацій, при якій з`ясовується ступінь стійкості організації за заданих умов.

23. Комп`ютерні програми - математичні моделі ризик організацій, які піддаються формалізації і подальшому аналізу.

24. Сценарний аналіз - метод аналізу поведінки організації за умови реалізації певного ризику або групи ризиків по певному варіанту розвитку подій - сценарію.

25. Фінансова інженерія включає проектування, розробку і реалізацію інноваційних фінансових інструментів і процесів, а також творчий пошук нових підходів до вирішення проблем в області фінансів і, зокрема, в області фінансових ризиків.

26. Аналіз стійкості і чутливості критеріїв ефективності - метод аналізу ризик зміни різних показників фінансових звітів і прогнозів, при якому задаються відхилення одних показників і під них розраховується решта показників. Цей метод дозволяє виявити найменш стійкі фінансові параметри організації.

27. Портфелі, інвестиційні горизонти і важелі - група методик аналізу ризикованої і диверсифікації власних і позикових засобів підприємства. У ризик-менеджменті застосовуються досить широко для аналізу фінансової стійкості і очікуваної прибутковості інвестиційних проектів.

28. SWIFT (Structured what-if technique) - структурований аналіз сценаріїв методом «що, якщо». Це один з методів мозкового штурму сценаріїв, при якому одна група експертів ставить питання, а інша - шукає відповіді.

29. FMEA (Failure Mode Effect Analysis) - аналіз наслідків можливих помилок - метод, вельми схожий на попередній з тим лише відмінністю, що перша група вишукує можливі помилки і збої, а друга - передбачає наслідки і пропонує методи подолання наслідків.

30. FRR (Facility Risk Review) - огляд ризик мереж і приміщень - експертна група обходить всі приміщення підприємства і на місці методами мозкового штурму виявляє ризики.

31. Hira (Hazard Identification and Risk Assessment) - південноафриканська методика аналізу відповідності фактичній безпеці і медичних норм вимогам законів цієї країни. У інших країнах теж існують аналогічні методики.

32. HAZOP (Hazard and Operability Study) - методика виявлення небезпек, що загрожують працездатності підприємства, - методика поглибленого аналізу ризиків підприємства на предмет їх фатальності або загрози зупинки бізнесу.

33. FTA (Fault Tree Analysis) - аналіз дерева помилок - експертна методика аналізу ризиків в їх взаємозв`язку і можливості виникнення «ефекту доміно».

34. FMECA (Failure Mode Effect and Cause Analysis) - перехресний аналіз помилок та їх причин - аналітична методика запобігання ризиків здійснення фатальних помилок.

35. ETA (Event Tree Analysis) - аналіз дерева взаємозв`язаних подій - методика аналізу можливих сценаріїв, що виникають при одних і тих же обставинах, але по-різному управляються і приводять до різних наслідків.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 465 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...