Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Україна в системі міжнародних відносин



За післявоєнні роки Україна стала учасницею майже 160 міжнародних угод. Але міжнародні двосторонні угоди країною фактично не укладалися, оскільки політичні, зовнішньо-торгівельні, правові та відносини з іншими державами на двосторонній основі здійснювалися лише зовнішньополітичними органами СРСР.

Міжнародний статус докорінно змінився після набуття державної незалежності у 1991 році. З цього часу Україна володіє повним суверенітетом щодо проведення своєї зовнішньої політики і стала рівноправним суб’єктом міжнародних відносин.

Головна мета зовнішньої політики України – забезпечення її національних інтересів, захист прав та інтересів її громадян за кордоном, створення сприятливих умов для соціально-економічного розвитку нашої держави. Сьогодні Україна встановлює з іншими державами дипломатичні відносини і веде двосторонні переговори на засадах рівноправності, суверенної рівності, не втручання без згоди у внутрішні справи одна одної – це принципи на яких Україна будує свої міждержавні відносини. Крім цього, здійснюються безпосередні відносини з іншими державами, укладаються договори, обмінюються дипломатами, консульськими, торгівельними представниками, бере участь у діяльності міжнародних організацій. Пропонує посередницькі послуги, застосовує миротворчі сили для розв’язання політичних конфліктів з іншими країнами.

План практичного заняття №11:

1. Характер сучасних міжнародних відносин;

2. Роль міжнародних організацій у сучасному світі;

3. Україна в системі глобальних процесів сучасності.

Завдання для самостійної роботи:

1. Поняття світова політика.

2. Політичний конфлікт у міжнародних відносинах.

3. Шляхи та етапи регулювання політичного конфлікту.

4. Визначення світового політичного процесу.

5. Досвід марксизму на світовий політичний процес.

6. Поняття та основні умови політичного розвитку.

7. Політична модернізація: сутність та етапи.

8. Визначить ієрархію глобальних проблем сучасного світу.

9. Яке значення має екологічна проблема для взаємодії України з іншими країнами?

10. Назвіть міжнародні організації які займаються проблемами глобалізації.

11. Україна та глобальні політичні трансформації.

12. Україна в загальноєвропейському політичному процесі.

Література: [13; 18; 21-35; 39; 40]

Контроль і оцінювання знань студентів з дисципліни “Політологія” складається за результатами чотирьох навчальних модулів. Модульний контроль знань студентівпроводиться після завершення лекційних та практичних занять певного модуля.

Студент може отримати за кожний модуль рейтингову оцінку “відмінно”, якщо він набирає 90 – 100 балів; “добре” – 75 – 89 балів; “задовільно” – 60 – 74 бали; “незадовільно” – 0 – 59 бали.

Якщо студент пропустив 75% навчальних годин з курсу, то він не допускається до складання модулю.

До іспиту не допускаються студенти, які мають незадовільні оцінки за результатами трьох модульних контрольних робіт.


Завдання для підготовки до





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 462 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...