Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сучасні тенденції розвитку міжнародних відносин



Сучасний етап міжнародних відносин відзначається динамікою змін, формами розподілу влади, які визначають основні тенденції.

Перша тенденція – зміна центрів впливу. На зміну протиборству двох супердержав (СРСР і США) йде процес становлення багатополюсного світу. США залишається єдиним світовим лідером вплив якого визначають: могутність збройних сил, розвиток науки і технологій, досягнення культури. Виникають також центри впливу на світову політику якими є Західна Європа, країни тихоокеансько-азіатського басейну (Японія, Китай та Південна Корея).

Другою тенденцією міжнародних відносин стала їх глобалізація, яка полягає в інтернаціоналізації економіки, розвитку єдиної системи зв’язку та інформатизації, зміні та послабленні функцій національних держав, активізації діяльності транснаціональних недержавних утворень.

Третьою тенденцією стало загострення глобальних проблем сучасності. Науково-технічна революція здійснила радикальні зміни у розвитку виробничих сил, але посилила гостроту екологічної ситуації. Екологічну ситуацію у світі ускладнюють її похідні: демографічна проблема, проблема продовольства, енергетична проблема, розповсюдження Сніду та інших небезпечних хвороб. Важливою глобальною проблемою в сучасних умовах стають різноманітні форми тероризму.

Четвертою тенденцією міжнародних відносин є поділ світу на багаті держави (25 країн Західної Європи, США, Канада, Японія, Австралія в яких проживає 15% населення землі, «золотий мільярд») та бідні країни (країни Африки, Азії, Латинської Америки, колишнього СРСР – тобто інше, більша частина людства).

П’ятою тенденцією є те, що в основному як у внутрішній так і у міжнародній політиці стихійне зіткнення соціальних інтересів поступається елементам свідомого, раціонального, цілеспрямованого регулювання заснованого на праві, демократії та знаннях.

Шостою тенденцією встає демократизація як міжнародних, так і внутрішньополітичних процесів. Зменшилась можливість приховувати, легітимізувати порушення державами свободи громадян їх політичних прав. Широкого розповсюдження набуває політизація мас, вимоги доступу до інформації та участі у прийнятті рішень, які стосуються їх матеріального добробуту та якості життя.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 400 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...