Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дослід 56. Приготування мила



Метод 1. Омилення жиру водним розчином лугу

У невелику фарфорову чашку діаметром 5-6 см помістіть із бюретки точно 1 мл рицинової олії (98) і 0,2 мл (4 краплі) 35%-го розчину NaOH (19) із іншої бюретки. Рицинова олія має велику густину, тому кінчик бюретки не повинен бути вузьким. Скляною паличкою розмішайте луг з олією до утворення однорідної емульсії.

Рицинова олія на відміну від соняшникової омилюється концентрованим лугом вже на холоду, що помітно по загусненню олії при змішуванні її з лугом.

Потім поставте чашку на кільце з сіткою і нагрійте на полум’ї пальника так, щоб невелике полум’я (10-15 мм) торкалося сітки. Весь час помішуйте суміш скляною паличкою, притримуючи чашку рукою або пінцетом.

Коли маса почне гуснути, додайте із пробірки 2-3 мл дистильованої води (1) і знову нагрівайте, весь час помішуючи, поки не утвориться однорідна і прозора злегка жовтувата рідина (мильний клей). Продовжуйте випаровувати воду до того часу, поки мильний клей не буде приставати до палички все більше і більше і, на кінець після виймання палички із чашки, не утворяться білі рухливі пластинки. Зніміть чашку з вогню. Якщо варіння відбувалося нормально і мило не підгоріло, то вийде невеликий кусочок твердого білого мила. Проведіть пробу на повноту омилення. Для цього кусочок одержаного мила (d=1-2мм) помістіть в пробірку, додайте 1-2 мл дистильованої води і нагрійте до кипіння. Якщо кусочок розчиниться повністю, то омилення закінчено.





Дата публикования: 2015-03-29; Прочитано: 302 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...