Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Актуальність теми. Моносахариди, ди- та полісахариди належать до важливих природних органічних сполук, які обє'днані назвою вуглеводи



Моносахариди, ди- та полісахариди належать до важливих природних органічних сполук, які обє'днані назвою вуглеводи. Вони забезпечують життєдіяльність усіх живих організмів, виконують різноманітні функції: енергетичну (більше, ніж на 50% забезпечують організми енергією, а для життєдіяльності головного мозку глюкоза є, по суті, основним джерелом енергії), структурну (входять до складу структурно-функціональних компонентів клітини), інтегративну (продукти їх розпаду використовуються для синтезу амінокислот, ліпідів тощо), є основою побудови високомолекулярних вуглеводів. Найбільш поширений моносахарид глюкоза виконує роль зв’язуючої ланки між енергетичними і пластичними функціями вуглеводів, поскільки з неї можуть утворюватись всі інші моносахариди і, навпаки. Тобто моносахариди беруть участь у біологічних реакціях як субстрати та проміжні продукти обміну, порушення якого може привести до важких захворювань. Крім того, моносахариди використовують як лікарські засоби.

Багато вуглеводів, що зустрічаються в природі належать до ди- та полісахаридів. В організмі вони виконують ті ж функції, що і моносахариди. Крім того, ди- та полісахариди регулюють клітинний осмотичний тиск; входять до складу кісткової тканини, міжклітинної речовини сполучної тканини, шкіри, запобігають зсіданню крові, тощо. У складі змішаних біополімерів (глікопротеїнів, гліколіпідів) вони входять до складу клітинних мембран, виконуючи роль антигенів у розвитку клітинного імунітету, в т.ч. у відторгненні трасплантанту. Полісахаридна частина глікопротеїнів служить місцем високоспецифічного впізнавання, виконуючи роль рецепторних систем для певних сполук і клітин. Наприклад, такого роду специфічні рецептори для захоплення інсуліну містяться на поверхні клітин печінки, а зв’язування інфікуючих мікроорганізмів відбуваються рецепторами епітеліальних клітин слизової оболонки кишківника. Вуглеводна частина глікопротеїнів захищає білкову частину від руйнування ферментами. Встановлено участь глікопротеїнів у багатьох захворюваннях, зокрема вони впливають на вибір місця метастазування ракових клітин.

Знаючи будову та властивості моно-, ди- та полісахаридів, можна зрозуміти їх здатність виконувати певні функції в організмі, тонкий механізм їх обміну та порушення, які можуть виникати в процесі їх метаболізму, а також фармакологічну дію лікарських препаратів, направлених на запобігання та лікування патології вуглеводного обміну.





Дата публикования: 2015-03-29; Прочитано: 572 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...