Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Актуальність теми. Ліпіди – це велика і відносно різноманітна група речовин, які широко розповсюджені в природі і виконують ряд важливих біологічних функцій



Ліпіди – це велика і відносно різноманітна група речовин, які широко розповсюджені в природі і виконують ряд важливих біологічних функцій. Основною функцією ліпідів є енергетична та структурна. Особлива пластинчата форма та основні фізико-хімічні властивості мембран визначаються ліпідами. Крім ліпідів у ліпідній фракції є простагландини, деякі коферменти, жиророзчинні вітаміни. Всі вони належать до низькомолекулярних біорегуляторів.

Омилювальні ліпіди є структурними компонентами клітинних мембран та служать резервним енергетичним матеріалом. Кінцевим продуктом катаболізму жирів (триацилгліцеролів) є ацетил-КоА, який включається в обмін відомий під назвою циклу Кребса – що є одним з основних джерел енергії в організмі людини, зокрема, для таких органів як серце, скелетні мязи і печінка. Інша група омилювальних ліпідів – фосфоліпіди, сфінгомієліни, гліколіпіди є полярними сполуками, для яких характерні амфіфільні (біфільні) властивості. Такі речовини містять полярні чи йонні гідрофільні групи і неполярні гідрофобні групи. Завдяки амфіфільним властивостям фосфоліпіди і гліколіпіди є компонентами мембран. Крім цих основних функцій, омилювальні ліпіди можуть бути попередниками у синтезі інших біологічно активних сполук, виконувати роль бар’єру, який захищає організм від термічного та механічного впливів.

Такі неомилювальні ліпіди як каротиноїди, терпени та стероїди широко розповсюджені в природі і виконують різноманітні біологічні функції. Вони також є структурними компонентами клітинних мембран, впливають на ріст людей і рослин, регулюють вуглеводний і мінеральний обміни, процеси розмноження, зору, та багато інших біохімічних перетворень. Простагландини хоч у невеликих кількостях (менше 10-9 г), але містяться у більшості тканин організму і мають надзвичайно широкий спектр біологічної активності: впливають на роботу кишково-шлункового тракту, легень, матки, нирок, щитоподібної залози, розширюють та звужують судини тощо. Крім того, ізопреноїди, терпени, стероїди, простагландини та їх аналоги широко використовують як лікарські засоби.

Нуклеїнові кислоти мають велике біологічне значення. Вони здійснюють збереження і передачу генетичної інформації в живих організмах, починаючи від вірусів до організму людини.

Нуклеїнові кислоти – це біополімери, які разом із білками належать до класу інформаційних біомакромолекул. Вони беруть безпосередню участь у механізмах реалізації біосинтезу білків. Рибонуклеотиди виконують функції коферментів.

Ще одна група коферментів нуклеотидного характеру – це нікотинаміднуклеотидні коферменти (НАД+, НАД – Н). Вони беруть участь в окисно-відновних процесах організму.

Тому знання будови та властивостей нуклеїнових кислот та ліпідів є запорукою здобуття майбутнім лікарем необхідної теоретичної підготовки для успішного засвоєння медико-біологічних та фармацевтичних дисциплін.





Дата публикования: 2015-03-29; Прочитано: 1164 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...