Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дослід 14. Визначення доброякісності хлороформу



Хлороформ під дією світла і кисню повітря поступово окиснюється з утворенням хлороводню і отруйного фосгену, який при подальшому окисненні розкладається до карбон (ІV) оксиду і вільного хлору, що робить його непридатним для наркозу:

Для виявлення гідрогенхлориду помістіть у пробірку 2 краплі хлороформу (130), додайте 3 краплі дистильованої води (1) і 1 краплю 5% розчину АgNO3 (2). Виникнення слабкого помутніння свідчить про наявність у хлороформі хлороводню.

Для виявлення вільного хлору помістіть у пробірку 3 краплі досліджуваного хлороформу (130), додайте 5 крапель дистильованої води (1), 1 краплю 10% розчину КІ (15) і збовтайте. Якщо хлороформ має вільний хлор, з калій йодидом виділиться вільний йод, який забарвить нижній шар хлороформу в рожевий колір. Відсутність рожевого забарвлення вказує на відсутність йоду, а отже, і на відсутність домішок вільного хлору в досліджуваному об’єкті. Якщо рожеве забарвлення буде слабким і виникає сумнів, додайте в пробірку 1 краплю крохмального клейстеру (92). Синє забарвлення вказує на наявність йоду.

Запитання. 1. Як відбувається окиснення хлороформу? Які продукти при цьому утворюються? Напишіть рівняння реакцій.

2. Як треба зберігати хлороформ, щоб запобігти його окисненню?





Дата публикования: 2015-03-29; Прочитано: 2307 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...