Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дослід 31. Діазотування аніліну



Помістіть у велику пробірку 1 мл аніліну (28), 7-8 мл води (1) і 25 мл конц. соляної кислоти (на загальному столі), струсіть до повного розчинення солі, ретельно охолодіть суміш до 0 + 6оС водою зі снігом або льодом і по краплях при струшуванні додайте 1 мл 30%-ного Натрій нітриту (24). Солі діазонію є нетривкими, тому необхідно слідкувати за тим, щоб температура розчину не піднімалась вище ніж 5-7оС, для чого добавляйте у пробірку шматочки льоду. Про закінчення діазотування дізнаються за допомогою йодкрохмального папірця (фільтрувальний папірець, оброблений розчином КІ і крохмальним клейстером). Посиніння цього папірця говорить про наявність надлишку НNO2:

2HNO2 + 2KI I2 + 2KOH + 2NO

Утворений йод з крохмалем утворює комплексну сполуку синього кольору.

При негативному результаті реакції на йодкрохмальний папірець додайте декілька крапель розчину NaNO2 (24) і після перемішування через 1-2 хв. знову виконайте пробу на йодкрохмальний папірець. Якщо реакція знову негативна, то належить перевірити рН середовища за допомогою папірця конго – реакція повинна бути сильно кислою. Додавайте розчин NaNO2 (24) до посиніння йодкрохмального папірця і постійно охолоджуйте розчин солі бензендіазонію. Використайте розчин для наступних дослідів.

Запитання. 1. Чому діазотування проводять на холоду і при значному надлишку НСl?

2. На чому ґрунтується визначення надлишку нітратної кислоти йод-

крохмальним папірцем при діазотуванні? Напишіть рівняння відповідних

реакцій.





Дата публикования: 2015-03-29; Прочитано: 1017 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...