Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дослід 6. Добування бензену з натрій бензоату та перетворення бензену в нітробензен



У суху пробірку а помістіть суміш рівних по масі частин натрій бензоату (75) і натронного вапна (84) на висоту стовпчика приблизно 5 мм. Пробірку закрийте корком з газовідвідною трубкою. Кінець трубки опустіть у пробірку б, в яку попередньо налийте 3 краплі концентрованої сульфатної кислоти (111) і 2 краплі концентрованої нітратної кислоти (88) (нітруюча сумішка). Тримаючи рукою пробірку б так, щоб пробірка а знаходилась в горизонтальному положенні, нагрійте останню на полум’ї пальника. Спочатку нагрійте верхню частину, щоб попередити конденсацію в ній парів бензену, а потім вже нижню частину пробірки, де знаходиться реакційна суміш. Через декілька хвилин в пробірці б над нітруючою сумішкою з’являється темна крапля нітробензену. Тоді припиніть нагрівання, попередньо заберіть газовідвідну трубку з пробірки б. Налийте в пробірку б 8-10 крапель води (1), щоб розвести концентровані кислоти, збовтайте і визначіть наявність нітробензену за запахом, який нагадує запах гіркого мигдалю, характерний для ароматичних мононітросполук. Зверніть увагу на густину нітробензену, на положення краплі його до і після розведення кислот водою.

Відкривши пробірку а, зверніть увагу на слабкий специфічний запах бензену. Порівняйте його з запахом промислового бензену (36). Після охолодження пробірки а додайте до неї краплю концентрованої НСl (128).Зверніть увагу на значне виділення СО2.

Завдання. 1. Напишіть схеми реакцій одержання бензену і нітробензену.

2. Поясніть принцип дії нітруючої сумішки.





Дата публикования: 2015-03-29; Прочитано: 1212 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...