Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Актуальність теми. Вчення про природу хімічних зв'язків допоможе студентові зрозуміти на сучасному рівні питання, пов'язані з будовою



Вчення про природу хімічних зв'язків допоможе студентові зрозуміти на сучасному рівні питання, пов'язані з будовою, механізмами хімічних реакцій, взаємним впливом атомів у молекулі, а, отже, і з хімічними властивостями органічних сполук.

Алкани та циклоалкани є цінною сировиною для синтезу багатьох лікарських препаратів, а також у хімічній промисловості для одержання бензину, гасу, дизельного палива, розчинників тощо.

Низькомолекулярні алкани етан, бутан, пропан використовують як паливо, а також для добування етену, пропену, 1,3-бутадієну, з яких потім одержують пластмаси, синтетичні каучуки, мастила.

Вазелінову олію (суміш алканів до С15) застосовують для виготовлення деяких лікарських форм і як компонент у парфюмерно-косметичній промисловості.

Вазелін (суміш алканів С1215) використовують як основу для виготовлення мазей, парафін (С1835) та озокерит (суміш вищих алканів і алкенів), завдяки високій теплоємності, як фізіотерапевтичні засіби.

Деякі циклоалкани та їх похідні застосовують як лікарські препарати, зокрема, циклопропан – як засіб для загального наркозу.

Циклогексанові та циклопентанові цикли входять до складу стеранового ядра – основи структури всіх стероїдів. Циклопентан є складовою частиною молекули простагландинів – надзвичайно важливих біологічно активних сполук із широким спектром дії, які також використовують у клінічній практиці як лікарські засоби. Циклоалкани входять до складу молекул деяких вітамінів (вітамін А і D), речовин рослинного походження – терпенів. Деякі з терпенів використовують як лікарські засоби.

Тому вивчення природи хімічних зв’язків, будови та властивостей алканів і циклоалканів є необхідною базою для опанування наступних розділів органічної хімії, а в подальшому – програмного матеріалу біохімії, фармакогнозії та фармацевтичної хімії.





Дата публикования: 2015-03-29; Прочитано: 285 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...