Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості творення випуску новин



Новини є найбільш традиційною формою телевізійного мовлення. Теленовини як об’єкт для типологізації – це певна, обмежена в часі, структурна єдність, у якій форма поєднується зі змістом лише інформативним і тематичним зв’язком, результатом якого є візуальне і вербальне сприйняття окремих творів на телеекрані як елементів цілого. Таким чином, інформаційний тип програм – це об’єкт телевізійного мовлення, який покликаний організувати співбуття індивідуумів за допомогою телеінформації. Особливостями інформаційного типу програм є регулярна частотність ефіру протягом доби або тижневого ефірного циклу, можливість виходу за рамки композиційної єдності (так звані короткі випуски новин (зменшення стандартного хронометражу) або інформаційні програмні блоки (збільшення стандартного хронометражу)), використання виключно інформаційних жанрів і, безперечно, оперативність подачі інформації [14, с. 5].

Українське телебачення зазнало кардинальних змін наприкінці 80-х років XX ст.: традиційні новинарні програми набули авторського забарвлення. Це вже були не просто начитки новин, а інформаційні програми, які прагнули синтезувати інформацію, аналітику та розважальний контекст. Отже, українське новинарне мовлення нині є змішаним. Остаточно сформованими на початку 90-х років як у практиці світового мовлення, так і вітчизняного вважаються три типи програм інформаційного телемовлення: інформаційні, інформаційно-аналітичні, інформаційно-розважальні.

На початку 90-х років інформаційні програми українського телебачення видозмінювалися поступово. Насамперед, це стосувалося добору тем для інформаційних повідомлень. Випуск новин, за середньоста-тистичними даними, містив близько 95% подієвої інформації. «Вчорашні» події подавалися у випуску тільки тоді, коли не було можливості їх повідомити вчасно, і лише з позиції зв’язку між подіями (тобто сьогоднішня подія як наслідок чи продовження вчорашньої), або коли була нагальна потреба повернутися до повідомленого раніше, щоб дати оцінку, аналіз явища, події, факту. Також скоротився хронометраж відеосюжетів та усної інформації (в середньому на 30-50%) [14, с. 6], що дозволило збільшувати кількість повідомлень у програмі і, таким чином, забезпечувати не лише оперативне, а й усебічне, цілісне висвітлення найважливіших подій. Верстка програми надавала можливості глядачеві орієнтуватися в часі, коли той чи інший блок ітиме у випуску. А за рахунок використання спеціальних відбивок, зокрема тематичних, як: «Фінанси», «Спорт», «Культура», «Погода» тощо – програма вигравала не лише завдяки ліпшому візуальному вигляду, а й у результаті необхідного для подачі новин темпу й загальної динаміки. Застосування сучасної знімальної і монтажної техніки без використання відеоплівки, завдяки чому значно пришвидшили процеси зйомки, одержання і передачі відеоінформації (можливість архівування вихідного матеріалу, задіювання кілька разів одних і тих само відеопланів, можливість перемонтажу, кольорокорекції, використання спецефектів), а також змога одержувати інформацію з найрізноманітніших джерел (інтернет, супутниковий зв’язок, інформаційні агентства, прес-центри тощо), забезпечували вчасне і всебічне подання новини на екрані. Таким чином, новинні програми національного виробництва ставали оперативнішими, інформаційно насиченими і значно вигравали як за тематичним наповненням, так і візуальним вирішенням [14, с. 6]





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 601 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...