Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 8. Хімічні та біологічні методи дослідження товарів



Ці методи йдуть на встановлення дійсності лікарських речовин, випробувань їх у чистоту і кількісного визначення.

Для цілей ідентифікації використовують реакції, супроводжуваних зовнішнім ефектом, наприклад зміною забарвлення розчину, виділенням газоподібних продуктів, випаданням чи розчиненням опадів. Встановлення дійсності неорганічних лікарських речовин залежить від виявленні з допомогою хімічних реакцій катионів і аніонів, входять до складу молекул. Хімічні реакції, застосовувані для ідентифікації органічних лікарських речовин, засновані на використанні функціонального аналізу.

Чистота лікарських речовин встановлюється допомогою чутливих і специфічних реакцій, придатних визначення розумних меж змісту домішок.

Хімічні методи виявилися надійними і ефективними, вони дають можливість виконати аналіз швидко і із високим достовірністю. Що стосується сумніви щодо результатах аналізу останнім словом залишається поза хімічними методами.

Гравіметричний (ваговий) аналіз – це метод кількісного хімічного аналізу, який ґрунтується на точному вимірюванні маси речовини, що визначається, або її складових частин, що виділяються в чистому стані або у вигляді відповідних сполук точно відомого постійного складу.

Гравіметричні методи діляться на методи виділення, осадження і відгонки. В методах виділення компонент, що визначається, кількісно виділяють у вільному стані з досліджуваної речовини і зважують на аналітичних терезах.

Наприклад мідь у сплаві кількісно можна визначити, виділивши її електролізом на платиновому катоді після розчинення наважки сплаву в кислоті. Зваживши на аналітичних терезах платиновий катод разом з міддю і віднявши масу платинового катода, визначають масу міді.

В методах відгонки речовина, що визначається, кількісно відганяють у вигляді леткої сполуки, а залишок зважують.

Пр.: при визначенні вологості матеріалів точну наважку досліджуваної речовини висушують в сушильній шафі при 105оС до постійної маси. Суху речовину зважують, різниця маси до і після висушування буде дорівнювати масі води, що містилася в матеріалі.

Але в більшості випадків при визначенні вмісту елементів неможливо ні виділити їх в чистому вигляді, ні видалити яким-небудь способом. Тоді елемент, що визначається, кількісно зв’язують в таку хімічну сполуку, у вигляді якої даний елемент може бути виділений і зважений. Таке гравіметричне визначення називають методом осадження.





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 285 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...