Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Буття природи



Буття людини. Людина є частиною природи. Наявність тіла зумовлює смертність. Людині притаманна свідомість як вищий прояв відображення світу. Людина мислить, прагне саморозвитку, самозбереження, виживання.

Буття духовного. Індивідуальне буття духовного – внутрішній світ людини. Обєктивне духовне життя – форма поза індивідуального, що стає здобутком ідей.

Буття соціального. Людина є істотою суспільною. Вона існує і розвивається лише в суспільстві. Людина народжується і зникає, а суспільство залишається.

Питання №6 Функції філософії. Місце філософії в системі культури та наук.

Філософія – це система теоретичних поглядів на світ у цілому і місце людини у цьому світі.

До основних функцій філософії належать:

Світоглядна – допомагає знайти людині сенс власного життя. Якщо людина його не бачить, то вона починає шукати його у штучних задоволеннях: пияцтві, наркоманії та ін. Що позбавити ціого людину, треба створити їй потрясіння, яке приведе його до пробудження власної свідомості.

Медологічна – це основні напрямки пізнання навколишнього світу, при цьому сама філософія не відкриває закони, проте чітко контролює науку та підсумовує результати її діяльності.

Культурно-виховна – це коли філософія впливає на формування світогляду людини, намагається виховати у людині добрі мораль якості, та яка є невід’ємною ланкою для формування здорового суспільства.

Гносеологічна – це наукове пізнання, виникнення світу та причини цього процесу. Ця функція досліджує закони природи та світу у взаємодії із людиною.

Філософія також дуже взаємопов’язана із багатьма науками та культурою. Так, гуманітарні знання надають людині найбільші уявлення про навколишній світ та буття людини. Філософія має зв’язки з багатьма науками, щоб мати найбільш цілісне уявлення про людину, світ, місце людини у світі та створює цілісну картину життя. Так, філософія взаємодіє з: соціалогією, історією, математикою, логікою та ін.

У культурній сфері це загалом проявляється у міфах та легендах, які ми сприймаємо як постановки світогляду наших предків, їх уявлення про світ та людей у ньому. Також це виражається у музиці, архітектурі, скульптурі, писемності.

Висновок: Таким чином, можна сказати, що філософія – це система поглядів людини на світ, яка тісно переплітається із наукою і культурою та широко показує цілісне уявлення про світ та буття людини у ньому.





Дата публикования: 2015-01-26; Прочитано: 1241 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...