Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Екзистенціальна тенденція в сучасній світовій філософії



Питання №1 Світогляд:історичні типи, сутність, структура, функції.

Світогляд – це форма свідомості людини, через яку вона сприймає навколишній світ, своє буття та місце людини у світі. Також світоглядом можна вважати най більш цілісний погляд людини на світ.

До його історичних типів належать:

1.Міфологічний (усна форма,міфи, легенди)

2.Релігіозний (віра у надприродне)

3. Науковий (описання за допомогою законів)

4. Філософський (Включає цілісний погляд на світ)

Загалом структура світогляду включає:

1.Як побудован світ та причини його виникнення

2.Що таке людина та її місце у світі

3.Що таке суспільство та місце людини у суспільстві.

Функції світогляду покладені за для надання людині її найперших життєвих орієнтирів, для подання дійсності для людського уявлення, яким є інтегрування людини.

Висновок: Таким чином, світогляд – це невід’ємна частина бутя людини, за допомогою якої вона пізнає світ та саму себе.

Екзистенціальна тенденція в сучасній світовій філософії.

Однією з провідних течій суспільної думки XX ст. є екзистенціальна філософія, що на перший план висунула ідею абсолютної унікальності людського буття, зосередившись навколо проблеми людини та її місця в світі, проблеми духовної витримки людини, яка потрапила в потік подій і втратила контроль. Ця філософія зацікавила перш за все тим, що вона зосереджувала увагу на кризових ситуаціях у житті людини і людства, пробувала розглянути людину в умовах складних історичних випробувань. Однією із складових частин цієї течії став екзистенціалізм.

У наш час екзистенціалізм є найбільш впливовим напрямком гуманістичної думки, поширеним у всьому світі. Його прибічники вважають, що катастрофічні події новітньої історії оголили нестійкість, слабкість, кінцевість будь-якого людського існування. Самим глибинним знанням про природу людини екзистенціалізм визнає усвідомленість нею власної смертності й недосконалості.

В центрі їхньої уваги були питання провини та відповідальності, рішення та вибору, ставлення людини до смерті тощо. Основними проблемами екзистенціалізму стали: людина як унікальна істота, філософія буття, гуманізм, історія західноєвропейської цивілізації, проблема свободи та відповідальності, смерті як найпотаємнішої суті людського існування, проблема часу як характеристики людського





Дата публикования: 2015-01-26; Прочитано: 750 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...