Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Б) Вторинні шви



Вторинні шви накладають на гранулюючі рани, що гояться вторинним натягненням. Сенс вживання вторинних швів — уменьше­ние (або усунення) раневої порожнини. Зниження об'єму раневого дефек­та веде до зменшення кількості грануляції, необхідної для його за­полнения. В результаті скорочуються терміни загоєння, а вміст сполучної тканини в рані, що зажила, в порівнянні з ранами, які велися відкритим способом, значно менше. Це вигідно відбивається на зовнішньому вигляді і функціональних особливостях рубця, на його розмірах, міцності і еластичності. Зближення країв рани зменшує потенциаль­ные вхідні ворота для інфекції.

Свідченням до накладення вторинних швів є гранулююча рана після ліквідації запального процесу, без гнійних набряків і гнійного відокремлюваного, без ділянок некротизироваыных тканин. Для объективизации стихання запалення можна використовувати посів ране­вого відокремлюваного — за відсутності зростання патологічної мікрофлори можна накладати вторинні шви.

Виділяють ранні вторинні шви (накладення їх виробляють на 6-21 доби) і пізні вторинні шви (накладення виробляють після 21 су­ток). Принципова відмінність між ними в тому, що до 3 тижнів після операції в краях рани утворюється рубцева тканина, що перешкоджає як зближенню країв, так і процесу їх зрощення. Тому при накладенні ранніх вторинних швів (до рубцювання країв) досить просто прошити краї рани і звести їх, зав'язуючи нитки. При накладенні пізніх вторич­ных швів необхідно в асептичних умовах посікти рубцеві краї рани («освіжити краї»), а вже після цього накласти шви і зав'язати нитки.

Для прискорення загоєння гранулюючої рани окрім накладення швів можна використовувати стягання країв рани смужками лейкоплас­тыря. Метод не настільки повно і надійно ліквідовує раневу порожнину, та зате його можна використовувати ще до абсолютно повного стихання вос­паления. Стягання країв рани лейкопластирем широко застосовується для прискорення загоєння гнійних ран.





Дата публикования: 2015-01-23; Прочитано: 3943 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...