Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Діяльність дитячих громадських організацій



Дитячий рух у період тоталітаризму намагався повністю підпорядкувати молоду людину певним соціальним струк­турам, зробити запрограмованою, а її життя — за законами «маршу сталевих батальйонів».Після 1985 року розвивається цілий спектр напрямів у середи­ні піонерського руху, а потім і за його межами, у т. ч. на регіональ­ному рівні: у містах, районах, областях. У 1989 році відновлює свою діяльність організація пластунів. Групи підлітків починають діяти в ряді радикальних молодіжних організацій.

Зараз досить велику питому вагу в дитячому русі (за впливом і чисельністю) займає Спілка піонерських організацій України. Це наймасовіша дитяча організація.

Малочисельними, але впливовими залишаються тимурівці, «зе­лені», соціально-гуманістичні (товариства милосердя) організації, науково-технічні, історико-етнографічні групи дітей. Разом з цим є серйозні проблеми, перш за все пов'язані з «певним ідейним та організаторським вакуумом» у дитячому русі.

В умовах демократизації суспільства найбільш ефективний шлях оновлення роботи дитячих громадських організацій — це ство­рення умов школярам для самостійного вибору типу дитячого об'єд­нання для участі в його діяльності. Діти повинні мати можливість не лише вибирати те чи інше об'єднання, а й переходити від од­ного до іншого.

Завдання вихователів — допомогти дітям знайомитися з ціля­ми, змістом, формами роботи різних об'єднань.

Наприклад, можна дати відомості про Спілку піонерських орга­нізацій України.

У своїй діяльності Спілка піонерських організацій України керується Конституцією України, чинним законодавством та ста­тусом СПОУ.

Завдання та діяльність Спілки спрямовані на:

— згуртування дітей, підлітків та дорослих з метою вироблен­ня найрізноманітніших форм, методів, програм, спрямованих на виконання добрих і корисних справ, розвиток різноманітних здіб­ностей підростаючого покоління;

— виховання у дітей віри в себе, любові до своєї родини, до краю, в якому народився;

— пізнання та примноження краси природи;

— утвердження, збереження та примноження традицій свого народу;

— знайомство з історичним минулим України;

— виховання підростаючого покоління в дусі поваги до стар­ших, піклування про молодших, своїх рідних, близьких, друзів;

— надання шефської допомоги інвалідам та престарілим;

— прагнення жити в мирі, дружбі з дітьми інших народів;

— прищеплення любові до праці.

Спілка в своїй діяльності керується такими законами:

єдність слова і діла; єдність честі й совісті;дружби і товариськості;турботи і милосердя.

Так, орієнтований перелік спільних справ дітей і батьків за програмою «Я і моя родина» містить такі пропозиції: 1. «День сі­м'ї у загоні, дружині. 2. Клуб вихідного дня. 3. Туристські походи. 4. Проблемний «круглий стіл». 5. Родинні вогники «Приходьте в гості». 6. Конкурс на найбільше родовідне дерево. 7. Конкурс сі­мейних ансамблів. 8. Родинний клуб дотепників. 9. Сімейне «Поле чудес». 10. Виставка-конкурс «Світ захоплень моєї родини». 11. Свято родинних традицій тощо».






Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 952 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...