Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Міжнародна конкурентоспроможність країн за методиками міжнародних організацій



Кон-ті нац..економіки – це спроможності підвищувати рівень життя в країні через підвищення продуктивності та зайнятості (ЄС). Отже, кон-ть включає:

Стандарти життя: зайнятість (рівень участі, створення робочих місць та демографічна ситуація (старіння населення), ринок праці (внутрішня та зовнішня гнучкість) та якість освіти); продуктивність (ефективність ринку, ефективність фінансування, нематеріальні інвестиції (НДДКР), інновації (організація, якість, дифузія), постійне інвестування (фінансування інвестицій), держвитрати (оподаткування).

Методика ВЕФ. Індекс глоб кон-ті на основі таких субіндексів:

· Базового розвитку

· Керованої ефективності

· Інноваційного розвитку:

ВЕФ також визначає стадію міжн. Кон-ті країни залежно від її показника ввп на душу населення:

1 стадія – на основі ресурсів (менше 2000$) – субіндекс баз.вимог становить 50%, посилення ефективності 40%, інновацій 10%.

2стадія – на основі ефективності – від 3000$ до 9000$: субіндекс базових вимог – 40%, посилення ефективності 50%, інновацій 10%.

3стадія – на основі інновацій – більше 17000$ ввп на душу населення - субіндекс базових вимог30%, посилення ефективності 40%, інновацій 30%.

Таким чином, базові вимоги – це інституції, інфраструктура, макроекономічне середовище, здоровя та початкова освіта. Посилення ефективності: вища освіта, ефективність ринку товарів, ефективність ринку праці та фінансового ринку, технологічна готовність, розмір ринку. Для країн на інноваційній стадії конкурентоспроможності визначальними є привабливість бізнесу та інновації.

всі країни згруповані як ключові інноватори (core innovators) та не інноватори (non-core innovators). Критерієм такого поділу послугував показник кількості патентів, зареєстрованих на 1 млн. населення в США у 2001 році (більше, ніж 15). Таких ключових технологічно-інноваційних країн є 24, а 56 країн було віднесено до групи технологічно неключових економік. Тому для першої групи загальний індекс конкурентоспроможності розраховується як

,

де Im — технологічний індекс,

Iс.ін. — індекс суспільних інститутів,

Iм.с. — індекс макроекономічного середовища.

А для неключових інноваторів відповідно:

,

Згідно методики Інституту менеджменту і розвитку м.Лозанна, є аж цілих 329 критеріїв для широкомасштабного дослідження згідно таких груп факторів: економічна ефективність (продуктивність економіки), ефективність уряду, ефективність бізнесу та інфраструктури. Вони також діляться на такі підфактори: нацекономіка, міжн торгівля, міжн інвестування, зайнятість, ціни, фінанси, фіскальна політика, інституції, законодавство, освіта, продуктивність, ринок праці, практика управління, рівень глобалізації, інфраструктура, здоровя населення, навк середовище, система цінностей.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 379 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...