Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Наслідки 7 страница. -удосконалення шляхів сполучення



-удосконалення шляхів сполучення

-рощвиток податкової системи

-акумуляція значних грошових коштів, які спрямовувалися у промисловість

16-18 ст. – заходи уряду щодо регулювання промисловості знайшли своє вираження в економічній політиці меркантилізму, основним принципом якої був торговий баланс.

Політика меркантилізму – це політика, яка захищала вітчизняних товаровиробників від іноземних конкурентів та була спрямована на нагромадження золота і срібла у країні шляхом обмеження вивозу їх та збільшення вивозу товарів.

Розвиток світового ринку:

-торгівля розвивалася швидкими темпами у тих країнах,де цьому сприяли географічне положення та можливість колоніального пограбування: на початку 16ст.такими країнами були Іспанія та Португалія; на початку 17ст. Столицею світової торгівлі біло місто Антверпен;наприкінці 17 ст.столицею світової торгівлі було місто Амстердам

-створення монопольних торговельних компаній:Левантійська,Віргінські,Гвінейська,Вест-Індійська,Ост-Індійська,Російська

-склався міжнародний грошовий ринок: у 17 ст.міджнародним фінансовим центром біло місто Амстердам; 18ст.у діловому світі почав панувати англійський фінансовий капітал


Привласнююче господарство -перша в історії форма господарювання,коли люди споживали готові продукти природи;вполювали диких тварин,збирали їстівні рослини та плоди,рибалили.

Відтворююче господарство - спосіб життя,який грунтуеться на землеробстві та скотарстві.У цьому випадку люди вже споживают продукти,створені власне ними: хліб,овочі,фрукти,м»ясо,молоко свіжої худоби.

Неолітична революція - це перехід від привласнюю чого до відтворюючого господарства.

Латифундія - це великі земельні маєтки,що виникли внаслідок привласнення орендованих земель,відбирання грунтів у дрібних землеробів за борги скуповування за безцінь.

Колонат - особлива форма виробничих взаємовідносин між безпосереднім виробником і землевласником,при якій землевласник передавав в утримання земельну ділянку орендаю.

Фільварок - багатогалузеве господарство,засноване на праці кріпосних селян і орієнтоване на виробництво збіжжя на продаж.

Первісне нагромадження капіталу- це процес,який перетворює з одного боку,засоби виробництва і засоби до життя в капітал,а з іншого –безпосередніх виробників у найманих виробників.

Мануфактура- форма промислового виробництва,яка історично передувала машинній промисловості та характеризувалась поділом праці вільнонайманих працівників(17 ст.).

Політика меркантилізму- політика,спрямована на нагромадження золота і срібла в країні шляхом обмеження виведення їх та збільшення вивезення товарів.

Проктекціонізм- економічна політика держави,спрямована на захист національної промисловості й с/г від іноземної конкуренції шляхом установлення високого заборонного мита на іноземні товари.

Гільдія- група видів тварин(рослин) зі складу одного угрупування,що викор. Одні і ті самі або близькі ресурси подібним способом.

Ганза- унія вільних нім. «ганзейських міст».що підтримувала і захищала торгівлю від феодалів і піратів у Пн Європі у 14-17 ст.

Промисловий переворот- перехід від ручного,ремісничо-мануфактурного до великого машинного фабрично-заводського виробництва, який забезпечував впровадження у виробництво і транспорт робочих машин і механізмів,ств самостійної машинобудівної галузі.

Промислова революція- перехід від ручного, ремісничо - мануфактурного до великого машинногофабрично - заводського виробництва, який розпочався в Англії у другій половині XVIII ст. і впродовж XIX ст. поширився на інші країни Європи, США та Японі ї.

Індустріалізація- це політичний процес від аграрних до промислових способів суспільного виробництва,це процес ств. Та розвитку промислов. Перетв. Всього народного господ. На осн. Крупного прмислов. Виробництва.

Аграрний переворот- прискорюваний процес товаризації с/г виробництва(16-18ст).

Кооперація- форма добровільного об'єднання між собою фізичних і юридичних осіб для колективної виробничої, підприємницької, торговельної чи споживчої діяльності на засадах демократичного управління й поєднання особистих і громадських інтересів.

Наукового-технічний прогрес- це поступальний рух науки і техніки,еволюційний розвиток усіх елементів продуктивних сил суспільного виробництва на основі глибокого пізнання і освоєння зовнішніх сил природи.

Нові індустріальні країни- група країн,що розвиваються,в яких відбул. якісні соціально-економ. зрушення.

Інтеграція- об'єднання, згуртування будь-яких громадських структур в рамках певних регіонів країни або світу.

Глобалізація- перетв. Певного явища на світове планетарне,яке стосуеться усієї Землі.Процес всесвітньої економ.,політ.,культурної інтеграції.

Тетчерізм- Політика виходу британської економіки із кризи за допомогою неоконсервативної моделі державного регулювання

Рейганоміка- економічна політика, яку проводила адміністрація президента США Р. Рейгана у 1981—1988 pp. Її ще називають неоконсервативною. Зумовлена погіршенням економічної ситуації у 70-х pp

Роздержавлення- передача майна державного підприємства у володіння, розпорядження та використання трудовому колективу роздержавленого підприємства.

Структурні кризи- кризове явище нециклічного характеру, зумовлене збоями в механізмі державного регулювання економікою у національних рамках і на міжнародній арені.

Приватизація- перехід на безоплатній або платній основі об'єктів державної власності у володіння, розпорядження та використання трудовим колективом, групою осіб та окремими особами.

Партачі- ремісники, які не входили до складу цеху.

Цех- об»єднання ремісників певної професії з метою захисту своїх інтересів.

Левантийська торгівля- у середньовіччі середземноморська торгівля італійських міст з країнами Сходу.

Фрітредерство- економічна політика держави,спрямована на невтручання держави у підприемницьку діяльність та розвиток вільної торгівлі.

Теорія граничної корисності- – це третя теорія вартості, головним у якій е те, що основою цінностей є ступінь корисності, яку приносить той чи інший товар споживачу.

«Теорія невидимої руки»- це важлива теоретична напрацювання, і його розуміння відкриває перед вивчають економіку широкі можливості аналізу ринків з урахуванням сучасних економічних реалій.

«Трудова теорія власності»- економічна концепція, розвинута Вільямом Петті, Адамом Смітом, Давидом Рікардо, Карлом Марксом та іншими економістами.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 548 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...