Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття та класифікація автоматизованих інформаційних систем(АІС)



Автоматизована інформаційна система (АІС) - це комплекс, який включає комп'ютерне та комунікаційне обладнання, програмне забезпечення, лінгвістичні засоби, інформаційні ресурси, а також системний персонал. Система забезпечує підтримку динамічної інформаційної моделі деякої частини реального світу для задоволення інформаційних потреб користувачів і для прийняття рішень.

Структура АІС: Інформаційні технології (ІТ) - інфраструктура, що забезпечує реалізацію інформаційних процесів - процесів збору, обробки, накопичення, зберігання, пошуку та розповсюдження інформації.

Функціональні підсистеми і додатки - спеціалізовані програми, призначені забезпечити обробку та аналіз інформації для цілей підготовки документів, прийняття рішень у конкретній функціональної області на базі ІТ. Управління ІС - компонент, який забезпечує оптимальну взаємодію ІТ, функціональних підсистем і пов'язаних з ними фахівців, розвиток їх протягом життєвого циклу ІС.

По цільовій функції АІС можна умовно розділити на наступні основні категорії: ЕІС управління; СППР; Інформаційно-обчислювальні; Інформаційно-довідкові; ІС освіти.

Економічні інформаційні системи (ЕІС), пов'язані з наданням та обробкою інформації для різних рівнів управління економічними об'єктами. Ця інформація дозволяє найбільш повно здійснювати функції обліку, контролю, аналізу, планування і регулювання з метою прийняття ефективних управлінських рішень. Системи підтримки прийняття рішень (СППР) - аналітичні ІС, ІС керівника - системи, що забезпечують можливості вивчення стану, прогнозування, розвитку та оцінки можливих варіантів поведінки на основі аналізу даних, які відображають результати діяльності компанії впродовж певного часу. Інформаційно-обчислювальні системи використовуються в наукових дослідженнях і розробках для проведення складних і об 'ємних розрахунків, в якості підсистем автоматизованих систем управління та СППР в тому випадку, якщо вироблення управлінських рішень повинна спиратися на складні обчислення. Інформаційно-довідкові системи призначені для збору, зберігання, пошуку та видачі споживачам інформації довідкового характеру; використовуються у всіх сферах професійної діяльності. Основними видами ІС освіти є автоматизовані системи дистанційного навчання, системи забезпечення ділових ігор, тренажери і тренажерні комплекси. Вони призначені для автоматизації підготовки фахівців і забезпечують навчання, управління процесом навчання і оцінку його результатів.





Дата публикования: 2015-01-13; Прочитано: 2710 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...