Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Проектування: принципи і методи створення АІС на підприємстві



Проектування ІС - процес створення і впровадження проектів комплексного вирішення економічних завдань за новою технологією. Сюди включається: детальна розробка окремих проектних рішень, їх аналіз, апробація і впровадження.

Якісне проектування та впровадження є основною передумовою ефективного функціонування системи при постійному вдосконаленні її забезпечують і функціональних складових. Мета всіх цих робіт полягає не тільки в комп'ютеризації інформаційних потоків, але й у вдосконаленні самого управління та організації основної діяльності економічного об'єкта.

У кожному підрозділі організації повинен бути призначений співробітник, відповідальний за проектування та впровадження ІС, який збирає потрібну інформацію, підбирає техніку і програмні засоби, веде навчання персоналу, керує впровадженням і аналізом функціонування інформаційних систем.

Масове проектування ІС базується на використанні нормативно-правової бази (федеральних законах, ГОСТах і пр.) і 7 основоположних принципах:

1. Принцип ефективності полягає в тому, що вигоди від нової автоматизованої системи повинні бути рівними або більше витрат на неї.

2. Принцип контролю вимагає, щоб інформаційна система мала механізмами для захисту майна фірми, її дані були б досить надійні для прийняття управлінських рішень.

3. Принцип сумісності передбачає, що проект системи буде враховувати організаційні і людські фактори підприємства. Іншими словами, система повинна враховувати організаційну структуру підприємства, а також інтереси, кваліфікацію і ставлення людей, що виконують різні функції.

4. Принцип гнучкості вимагає від системи можливість розширення без проведення великих змін. Наприклад, в нову автоматизовану систему обліку можна легко ввести нові рахунки в план рахунків, якщо він змінився, нові господарські операції та ін

5. Принципи системності дозволяють досліджувати об'єкт як єдине ціле у взаємозв'язку всіх його елементів. На базі системного підходу застосовується і метод моделювання, який дозволяє моделювати процеси, що вивчаються спочатку для аналізу, а потім і синтезу створюваних систем.

6. Принцип розвитку полягає в безперервному оновленні функціональних і забезпечують складових системи.

7. Принцип стандартизації та уніфікації передбачає використання вже накопиченого досвіду в проектуванні та впровадженні ІС допомогою програмування типових елементів, що дозволяє скоротити витрати на створення ІС. Під уніфікацією розуміється реалізація при розробці програм принципу однаковості в методах, засобах і змісті і формах подання інформації. Під стандартизацією розуміється обов'язкове дотримання при розробці проектних рішень, затверджених держ. стандартом зразків форм представлення та опису елементів проекту ІС.

Методи проектування ІС, тобто способи створення ІС: 1) індивідуальний (оригінальний), 2) типове проектування, 3) автоматизований проект (САПР).

1. Індивідуальне проектування характеризується тим, що всі види робіт для різних об'єктів виконуються за індивідуальними проектами. У процесі індивідуального проектування застосовуються свої оригінальні методики і засоби проведення робіт. Склад робіт на всіх етапах обстеження, проектування та впровадження створюються для конкретного об'єкта в міру необхідності. Для цього методу проектування характерні висока трудомісткість, великі терміни проектування, погана Модернізовані, слабке супровід.

2. Типове проектування - розбиття системи на безліч складових компонентів і створення для кожного з них закінченого проектного рішення, яке при впровадженні прив'язується до конкретних умов об'єкта. Залежно від декомпозиції розрізняють: 1) елементне проектування, 2) подсистемном і 3) об'єктне.

При елементному методі проектування, вся система розбивається на кінцеве безліч елементів, кожен з яких є типовими. В якості елементів можуть виступати проектні рішення з інформаційного, технічного, програмного видами забезпечення.

Подсистемном метод проектування характеризується більш високим ступенем інтеграції елементів ІС. Декомпозиція системи здійснюється на рівні функціональних підсистем, іноді комплексу завдань, кожна з виділених підсистем представляється в закінченому вигляді ППП.

Об'єктне проектування - декомпозиція ІС не проводиться. Типовий об'єкт створюється в цілому для деякого узагальненого об'єкта, певної групи.

3. Сутність технології автоматичного проектування. В області автоматизації проектування ІС в останні роки сформувався новий напрямок CASE-технології (ComputerAidedSystem / SoftwareEngineering). Це сукупність методів аналізу, проектування, розробки і супроводу ІС з максимальною автоматизацією процесів розробки і функціонування систем. Організаційно CASE-індустрія включає компанії 3 типів:

• розробників засобів аналізу і проектування;

• розробників спеціальних засобів з орієнтацією на вузькі предметні області;

• навчальні, що інформують і консалтингові фірми, які надають відповідні послуги при використанні CASE-пакетів.





Дата публикования: 2015-01-13; Прочитано: 985 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...