Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Підйоми



Підйом – перехід з положення вис у різні упори, або з низьких упорів у більш високі. Можуть виконуватись: силою, махом, поштовхом з додатковою опорою ногою, розгинанням, дугою, переворотом.

Підйом силою – підйом, який виконується гімнастом плавно і повільно, без допомоги маху, за рахунок м’язових зусиль.

Підйом силою одночасно – виконується після завершення гімнастом підтягування, згинаючись та переміщуючи плечі вперед з одночасним перехватом рук (рис. 65, а)

Підйом силою почергово – виконується з перенесення ваги тіла гімнаста на одну зігнуту руку та перестановкою другої у положення упор (рис. 65, б).

Підйом силою з вису ззаду – виконується із вису прогнувшись ззаду як з почерговим так і з одночасним перехватом та з переворотом (рис. 65, в).

Підйом силою прямими руками - виконується (на кільцях) розведенням прямих рук зі збереженням вертикального положення тіла гімнаста зусиллям м’язів рук та плечей. Якщо він виконується глибоким хватом, то це потрібно вказувати додатково (рис. 65, г).

а б в г

Рис. 65

Підйом махом – підйом, який виконується за рахунок інерції руху.

Підйом переворотом в упор - з положення вис максимально зігнути руки і, згинаючись в тазостегнових суглобах, піднести прямі ноги до перекладини, наближаючи таз до грифа. Спираючись на нього стегнами, перехопити кистями і, розгинаючи руки, підняти плечі, прийняти положення упору; Аналогічно виконується на кільцях навколо точок опори (хвату) та на брусах (рис. 66, а).

Підйом лівою (правою) – махом вперед піднести дві ноги до перекладини на рівні носків, трохи їх розвести і пронести ліву ногу під перекладину. На початку маху назад активно розігнутися в тазостегнових суглобах і перейти в упор ноги нарізно. Під час розгинання передня поверхня ноги, яка знаходиться перед грифом, притискається до грифа. Можна виконувати після спаду назад і після розмахування на перекладині (рис. 66, б).

Підйом розгином – після закінчення маху вперед активно зігнутись в тазостегнових суглобах і піднести прямі ноги до грифа перекладини на рівні середини гомілки і активним рухом, посилаючи ноги вгору-вперед, розігнутись, наблизити таз до перекладини. В цей момент зусиллям рук послати плечі вперед і перехопити кисті рук, зафіксувавши положення упору (рис. 66, в).

а б в

Рис. 66

Підйом розгином з упору на руках зігнувшись - підйом, який виконується на брусах – пружинно зігнутись, наблизити ноги до грудей і трохи опустити таз, різко розігнутися, направляючи таз і ноги вперед-вгору з наступним їх гальмуванням, що забезпечить відрив тулуба і плечей від жердин. Потім, упираючись випрямленими руками, перейти в упор (рис. 67).

Рис. 67

Підйом назад - виконується махом з виса зігнувшись ззаду (на перекладині, жердині): і з виса зігнувшись (на брусах і кільцях) активним розгинанням у тазостегнових суглобах спиною назад наблизити таз до перекладині перейти в упор ззаду (рис. 68, а).

Підйом двома – виконується двома ногами вперед після попереднього перемаху їх в упор ззаду (рис.68, б). Виконується на перекладені, верхній або нижній жердині, після спаду назад у положення вис зігнувшись, а також після розмахування у висі.

а б

Рис. 68

Підйом дугою - підйом, який виконується на брусах з положення вис зігнувшись в упор дугоподібним рухом (розгинанням) у тазостегнових суглобах (рис. 69). Може виконуватись також із положення упор на руках. В цьому випадку елемент має назву «підйом дугою в упор на руках.

Рис. 69

Підйом махом вперед – підйом, який виконується махом з поданням тіла вперед. Розрізняють:

· підйом махом вперед з положення вис на кільцях.

· підйом махом вперед з упору на передпліччях на брусах (рис. 70, а).

· підйом махом вперед з упору на руках на брусах (рис. 70, б).

· підйом махом вперед з поворотом, рух підйому співпадає з одночасним

поворотом (кругом і більше).

а б

Рис. 70

Підйом махом назад – підйом, який виконується маховим рухом тіла назад. Розрізняють:

· підйом махом назад з вису на перекладині та на кільцях (рис. 71, а);

· підйом махом назад з упору на передпліччях на брусах (рис. 71, б);

· підйом махом назад з упору на руках на брусах (рис. 71, в).

Підйоми махом назад мажуть виконуватись і в інші кінцеві положення, які потрібно вказувати додатково:

· на брусах – у стійку на плечах, на руках, у горизонтальну рівновагу;

· на перекладині – у стійку на руках;

· на кільцях – у стійку на руках та у горизонтальну рівновагу.

а б в

Рис. 71





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 996 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...