Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Переходи



Перехід – обертання тіла гімнаста навколо однойменної руки з перехватом другою на однойменну жердину. Наприклад: перехід у стійку на правій жердині. Отже, поворот виконується навколо правої руки з перехватом лівої. Перехід, який виконуються у протилежний бік, тобто плечем назад, прийнято називати зворотнім переходом, у конкретному випадку при виконанні вправи застосовують термін: плечем назад.

Круговий перехід - поворот у стійці на руках на 180º, який виконується почерговим перехватом рук. Наприклад: круговий перехід вправо.

Перехват – одна рука переставляється на відповідну жердину. В цьому випадку змінюється не положення стійки і її назва, а опора, наприклад: перехват лівою на праву жердину.

Поворот махом назад через стійку на руках – рух у стійку, поєднаний з одночасним поворотом наліво або направо (рис. 79, а).

Поворот навкруги однієї в стійку («діамідовський ») - поворот на 360˚, який виконується махом вперед з опорою однією рукою, який закінчується стійкою на руках. Автор виконує його з стійки на руках у стійку (рис. 79, б).

а б

Рис. 79

Оберти

Оберт – коловий рух навколо вісі приладу, який виконується з упору (або навколо точок хвату – на кільцях, брусах). Оберти виконуються вперед (рух

починається головою вперед), назад і в бік (вправо або вліво). За способом

виконання розрізняють наступні різновиди обертів:

Оберт на правій (лівій) – оберт, який виконується на прямих руках і на зігнутій в коліні нозі, яка опирається на прилад, наприклад: оберт назад на правій.

Оберт вперед лівою (правою) виконується з положення упору ноги нарізно, ліва спереду, хватом знизу, активним рухом лівою ногою і грудьми вперед з прямими руками (рис. 80, а). При виконанні цих же обертів назад до термінологічної назви добавляють слово «назад».

Оберт вперед – виконується з положення упор на перекладині, на кільцях, на верхній або нижній жердині. Може бути виконаний з упору ззаду.

Вихідне положення перед початком оберта дає достатнє уявлення про цей оберт, тому в іншому випадку досить назвати його обертом вперед.

Оберт у висі – співпадає з обертом назад з упору, але закінчується не упором, а висом. Такий же самий оберт може бути виконаний і з упору ззаду.

Оберт назад в упор стоячи – виконується на перекладині (або жердині) з опорою прямими ногами, зігнувшись у тазостегнових суглобах. Цей оберт можна виконувати і в упорі стоячи ноги нарізно. Тоді до назви додають: ноги нарізно (рис. 80, б).

Оберт із упору присівши – виконується на перекладині (жердині) з опорою зігнутими ногами (рис. 80, в).

а б в

Рис. 80

Оберт на зігнутих ногах – виконується на перекладині з відпусканням рук

і випрямленням тіла у тазостегнових суглобах, у кінці оберта потрібно знову

взятися за перекладину. На брусах різної висоти він виконується на нижній жердині з перехватом за верхню.

Оберт назад – виконується на перекладині з упору та упору ззаду; на

кільцях; на брусах різної висоти так, як і на перекладині або з перехватом за другу жердину. В останньому випадку вказувати про перехват.

Великий оберт – коловий рух гімнаста навколо перекладини (жердини) на прямих руках. По напрямку руху розрізняють:

· великий оберт вперед - спиною вперед за напрямом руху (рис. 81, а);

· великий оберт назад грудьми вперед за напрямом руху (рис. 81, б);

· великий оберт вперед у вис ззаду (рис. 81, в ).

При виконанні великого оберту зворотним хватом до терміну «великий оберт» добавляють – «зворотним хватом».З'єднання, які виконуються великим обертом, прийнято називати: підйом махом назад і обертом вперед ноги нарізно зовні стійка на руках – великий оберт вперед.

а б в

Рис. 81





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 850 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...