Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лазіння



Лазіння – пересування по спеціальних гімнастичних приладах або перешкодах за допомогою рук або рук та ніг. Лазіння виконується також на одних руках. Різновиди лазіння визначаються за способами виконання.

Влізання – пересування вгору

Перелізання – переміщення через прилад, або з одного приладу на інший (з однієї перешкоди на іншу).

Лазіння по гімнастичній стінці - вгору, вниз, пересування в сторони з почерговим перехватом рук і переступанням ніг; теж, але з одночасним перехватом рук.

Лазіння у простому висі – по канату, по нахиленій драбині, по гімнастичній стінці: ноги разом або нарізно; з розмахуванням; у висі кутом; на швидкість; у висі зігнувшись.

Лазіння по канату у три прийоми - з вису або з вису стоячи хват руками вгорі. Перший прийом: підтягнувши ноги як найвище, затиснути канат підйомом однієї і стопою другої ноги (вис зігнувши ноги). Другий прийом: стискаючи ногами канат, підтягнутись на руках з одночасним випрямленням ніг (вис на зігнутих руках). Третій прийом: по черзі перехват руками вгору, зберігаючи захват ногами (рис. 42, а).

Лазіння у два прийоми – з вису стоячи або вису хватом правою рукою вгорі, а лівою - на рівні підборіддя. Перший прийом: підтягнути ноги якнайвище і затиснути канат підйомом однієї і стопою другої ноги (вис зігнувши ноги). Другий прийом: стискаючи ногами канат і утримуючись руками, розігнути ноги і перехватити лівою рукою вгору (рис. 42, б).

а б

Рис. 42

Лазіння із зупинками. При лазінні з зупинками виконавці приймають положення, в якому на визначеній висоті можна звільнити одну або дві руки.

Зупинки можливо виконувати на жердині, гімнастичній стінці, канаті. Найбільш характерними зупинками на канаті є так звані, зав’язування.

Зав’язування стоячи – з вису канат справа, коловим рухом правої ноги вперед-вправо обкрутити канат навколо неї так, щоб він звисав зовні від правої стопи. Потім підйомом лівої підхопити канат знизу і притиснути до правої стопи. Після цього перевести канат під ліву руку і підняти руки в сторони (рис. 43, а).

Зав’язування петлею на стегні – з вису підняти ноги вперед і затиснути канат між стегнами. Звільнити одну руку, підхопити нею канат знизу і, піднявши його, з’єднати на рівні голови. З’єднання тримати однією рукою, другу руку звільнити сидячи на одному стегні (рис.43, б).

Теж зав’язування,підводячи канат під обидві ноги (рис.43,в).

Зав’язування вісімкою – піднятий нижній кінець канату, обвиваючи

стегно пропускається канат між ногами вниз. Потім, змінивши положення рук, канат знову підняти з другого боку і знову опустити між ногами в наслідок чого дві ноги знаходяться у петлях (рис. 43, г).

а б в г

Рис. 43

Лазіння групою – виконується на гімнастичній стінці, канаті, жердині; двома, трьома і більшим числом осіб одночасно. При лазінні по стінці і канату партнер повинен сидіти на плечах, зачепившись носками за спину, і допомагати нижньому виконувати вправу (рис. 44).

Рис. 44

Перелізання – перехід з одного гімнастичного приладу на інший або з одного його кінця на другий. Виконується у висі з канату на канат або з жердини на жердину, та з вису в упор і навпаки. Для цього використовують бруси, колоду і. т.п.

Лазіння в простому і змішаному висах – виконується у висі поздовжньо і поперек перехоплюванням лівої до правої або лівою над правою; у висі поздовжньо з почерговим відпусканням однієї руки з поворотами наліво і направо; у висі поздовжньо і поперек одночасними перехватами руками; у висі поздовжньо і поперек уперед і назад одночасними перехватами руками, використовуючи мах.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 1747 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...