Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пересування



Пересування по майданчику може виконуватися наступними способами:

Стройовий крок – напружений крок з відтягнутими носками та різнойменними рухами прямих рук назад та зігнутих у ліктях вперед. Пальці рук напівзігнуті. За командою «ВІЛЬНО!» зі стройового кроку переходять на похідний.

Похідний крок – ненапружений крок, як при звичайному крокуванні з вільними рухами рук.

Стій – команда припинення руху. Подається під ліву ногу, після чого виконується ще один крок правою і приставляється ліва нога.

Крок на місці виконується за командою: «Група (клас), на місці кроком – РУШ!». Рух на місці починається з лівої ноги. Для зупинки класу (групи) в заданому місці подаються команди: «Направляючий на місці!», «Група – СТІЙ!»

Перехід з кроку на місці до кроку вперед. Для продовження руху вперед при ходьбі на місці потрібно подати команду: «Група (клас), – ПРЯМО!». Виконавча команда подається під ліву ногу, після чого потрібно зробити крок правою на місці і з лівої ноги почати рух вперед.

Рух групи до точок, кутів та центру майданчика виконується за наступними командами: «До лівої середини – РУШ!», «У лівий верхній кут – РУШ!», «До центру – РУШ!» і т.д. За цими командами направляючий рухається

до вказаної точки коротшим шляхом і, підійшовши до неї, повинен виконувати рух на місці до подання наступної команди.

Рух групи в обхід виконується за наступною командою: «Група (клас), в обхід наліво (направо) кроком – РУШ!». За цією командою група (клас) рухається по межам майданчика, виконуючи повороти в кутах для зміни напряму руху (рис. 10, а).

Рух групи по діагоналі виконується за командою: «Група (клас), по діагоналі кроком – РУШ!». Під час пересування слово «кроком» пропускають - «По діагоналі – РУШ!». За цією командою група (клас) починає рухатись з

одного кута до протилежного. При підході направляючого до кута потрібно подавати наступну команду: «В обхід наліво (направо) – РУШ!» (рис. 10, б)

Рух групи протиходом виконується за наступною командою: «Група (клас) протиходом наліво (направо) - РУШ!». За цією командою направляючий повертає праве (ліве) плече вперед і починає рухатись у протилежному напрямку з інтервалом в один крок (рис. 10, в).

«Змійка» - декілька протиходів виконаних у різних напрямах.

Рух групи «змійкою» виконується за наступними командами: «Група (клас), протиходом наліво (направо) – РУШ!», «Змійкою – РУШ!». За цією командою направляючий виконує самостійно (без додаткової команди) один протихід наліво, другий направо. «Змійка» може бути виконана у повздовжньому, поперечному і косому напрямах. За розмірами вона буває великою (від однієї межі до іншої), малою (до середини) (мал. 10, г, д).

а б в г д

Рис. 10

Рух групи по колу виконується за такими командами: «Група (клас), по колу – РУШ!». Цю команду слід подавати тоді, коли направляючий знаходиться на одній із середин меж майданчика. За цією командою направляючий починає рухатись по колу, зрізуючи кути майданчика. Наступні команди: «Направляючий, ширше – КРОК!», «Замикаючий, коротше – КРОК!», «Замкнути – КОЛО!». Щоб припинити рух по колу потрібно подати наступні команди: «Група (клас), в нижній лівий кут – РУШ!» (найближчий до направляючого кут), «Група (клас), в обхід наліво – РУШ!» (рис. 11, а).

Рух групи по «петлі». Пересування по «петлі» виконується в поперечному, повздовжньому і косому напрямах. Для виконання руху по «петлі» потрібно подати наступну команду: «Група (клас), наліво (направо) відкритою «петлею» - РУШ!». За цією командою направляючий починає рухатись наліво до протилежної межі, підійшовши до неї, виконує протихід до протилежної межі, підійшовши до межі, починає рух в обхід наліво по межам майданчика (рис. 11, б).

Рух по спіралі – рух по колу з постійним зменшенням радіуса до центру і виходом у протилежному напряму протиходом чи поворотом кругом у русі (рис. 11, в) «Група (клас), по спіралі РУШ!». Команда подається після команди руху по колу.

а б в

Рис. 11

Повороти направо та наліво під час руху виконуються за наступними командами: «Група (клас), налі – ВО!». «Група (клас), напра – ВО!». Виконавча команда подається тоді, коли ставиться однойменна нога на підлогу. Після цього потрібно виконати крок уперед повернутися на носках у відповідний бік і почати рух у новому напрямку.

Поворот кругом під час руху. Виконується за командою: «Група (клас), кругом - РУШ!». Виконавча команда подається тоді, коли ставиться права нога на підлогу. Після цього потрібно зробити крок лівою вперед, півкроку навхрест правою, швидко повернутись кругом через ліве плече на носках і зробити повний крок лівою в новому напрямі. Під час повороту, руки притиснуті до стегон.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 2221 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...