Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Стройові прийоми та команди



Команда поділяється на попередню та виконавчу:

Попередня команда – подається виразно, гучно, протяжно і має завдання повідомити виконавців про те, які дії їм доведеться виконувати.

Виконавча команда - подається після паузи чітко, гучно, уривчасто та енергійно. За нею дії (вправи) виконуються негайно.

Стройова стійка – виконується за наказом СТАВАЙ !”. За цим наказом треба стати зліва від викладача, п’яти поставити разом, носки нарізно на ширину ступні, ноги в колінах випрямити, груди підняти, тіло трохи подати вперед, плечі розгорнути рівно, руки опустити так, щоб кисті, повернуті долонями усередину, були збоку біля стегон, пальці зігнуті (рис. 3, а).

« РІВНЯЙСЬ - всі крім правофлангового, повинні повернути голову направо, трохи піднявши підборіддя, і вирівнюватись у шерензі.

«СТРУНКО!» – команда, за якою приймається стройова стійка (рис. 3, б).

«ВІЛЬНО – команда, за якою необхідно послабити в коліні праву або ліву ногу, але не рухатись з місця, не послаблювати уваги (рис. 3, в)

а б в

Рис. 3

«ВІДСТАВИТИ - припинити виконувати дію і зайняти попереднє положення.

«РОЗІЙДИСЬ – швидко покинути місце знаходження і чекати наступної команди.

Розрахунок групи. Команди: “На перший, другий – РОЗПОДІЛИСЬ!»,

«По порядку – РОЗПОДІЛИСЬ!», «По три, чотири, п’ять і т.д. – РОЗПОДІЛИСЬ!», «На 9, 6, 3, на місці – РОЗПОДІЛИСЬ!». За цією командою слід повернути голову наліво, назвати свій номер тому, хто стоїть ліворуч і відразу повернути голову і дивитися прямо перед собою.

Повороти на місці – рух тіла навколо вертикальної осі зі зміною позицій ступнів. Розрізняють: поворот наліво (направо) – рух, який здійснюється на чверть кола, тобто на 90˚ на лівій (правій) п’ятці, на правому (лівому) носку. Для виконання повороту потрібно подати команду: «Група налі – ВО!, напра –ВО!». Поворот кругом – рух, який здійснюється на півкола, тобто на 180˚ на лівій п’ятці і правому носку (через ліве плече). Для виконання повороту кругом подається команда: кру – ГОМ!». Півповороту – рух, який здійснюється на 45˚. Команда: «Група півповороту налі – ВО!».

Зміна швидкості та темпу руху. Ця дія виконується за наступними командами: «Ширше – крок!», «Коротше –крок!», «Півкроку!», «Повний крок!»

«Частіше – крок!», «Рідше – крок!». Виконавча команда подається під ліву ногу.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 2100 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...