Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Рецесійний розривяк наслідок дефіциту сукупних витрат, його графічне зображення



Це коли заплановані автономні витрати менші, ніж їх потенційно необхідна величина, внаслідок цього заплановані сукупні витрати менші потенційно необхідних сукупних витрат, а фактичний ВВП менше, ніж потенційний ВВП. Таке явище дістало назву «рецесійний розрив», який ми позначимо ∆Ваr.

Рецесійний розрив слід відрізняти від розриву ВВП, який виникає внаслідок циклічного безробіття, викликаного переходом до низхідної фази економічного циклу (вичерпання технологій, зношування основних засобів тощо). Рецесійний розрив є причиною, а розрив ВВП – наслідком.

Графічно рецесійнийрозрив – це відрізок, який відображає відстань по вертикалі між лінією потенційно необхідних фактичних сукупних витрат - (С+І0)0, і лінією фактичних сукупних витрат (С+І0)1.Цей відрізок відображає різницю в автономних видатках (∆Ва), які входять до складу різних за величиною запланованих сукупних витрат. Він являє собою таку величину, на яку заплановані автономні витрати є меншими порівняно з потенційно необхідними автономними видатками, тобто:∆Ваr = І0001.

Рецесійний розрив спричиняє помножене, тобто мультиплікативне відставання фактичного ВВП від потенційного ВВП. Це означає, що потенційний ВВП перевищує фактичний ВВП на величину рецесійного розриву, помножену на мультиплікатор витрат:

ВВПп. = ВВПф.+∆Ваr∙k, звідси: ∆Ваr =(ВВПп.-ВВПф.)/k.

Звідси рецесійний розрив - це така величина приросту запланованих автономних витрат, яка на мультиплікативній основі здатна забезпечити зростання фактичного ВВП до потенційного рівня.

Рис. 9.2. Інфляційний та рецесійний розриви

На графіку: С+І – заплановані сукупні витрати (домогосподарств та фірм), ЧНП – чистий національний продукт, С+І0 – фактичні сукупні витрати, N – точка довгострокової макроекономічної рівноваги; N1,N2– точкикороткострокової макроекономічної рівноваги.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 913 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...