Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Мультиплікативний вплив сукупних витрат на ВВП



збільшення/зменшення індуційованих сукупних витрат [1] в замкненій економіці призводить до зменшення/збільшення інвестицій фірм в товарні запаси. Як довів Дж. Кейнс, економіка, в процесі розвитку (збільшення ВВП), через «психологічний ефект» має тенденцію до поступового зменшення індуційованих сукупних витрат, а отже тяжіє до стагнації - скорочення виробництва та зайнятості. Відповідно, «витягнути» економіку з депресивного стану є можливим лише на основі активного державного втручання, в тому числі на основі використання кейнсіанської доктрини про примножуючий (мультиплікативний) ефект сукупн витрат.

Виникає необхідність у з’ясуванні механізму, завдяки якому приріст автономних витрат володіє здатністю мультиплікативно (помножено) збільшувати рівноважний ВВП.

Графічна інтерпретація ефекту мультиплікатора витрат представлена за допомогою моделі «кейнсіанський хрест» (рис. 9.1).

Рис. 9.1. Ефект мультиплікатора

початково рівноважний ВВП складає ВВП1, автономні витрати дорівнюють Ва1. Звідси фактичні сукупні витрати (СуВф1)дор. сумі автономних (Ва1) та індуційованих () витрат. Це можна записати таким чином: .

Тепер припустімо, що автономні витрати збільшилися від Ва1 до Ва2. Це мультиплікативно збільшить фактичні сукупні витрати та перемістить їх криву вгору (лінія СуВф2). Більшій величині запланованих сукупних витрат відповідає більший рівень рівноважного ВВП, який дорівнює ВВП2. Фактичні сукупні витрати тепер будуть визначатися за формулою: . Їх збільшення відбулося в першу чергу за рахунок приросту автономних витрат ().





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 1071 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...