Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Приклад 8.1



При виробництві 1000 одиниць продукції змінні витрати складають 2000 грн., а постійні – 3000 грн. Ціна одиниці продукції становить 3 грн. У цьому випадку залежність між обсягом вироблюваної продукції і змінними витратами виглядатиме таким чином (рис. 8.1).

Рис. 8.1. Залежність між обсягом вироблюваної продукції і змінними витратами.

До змінних витрат можна віднести, наприклад, вартість сировини і матеріалів. Проте, визначити категорії витрат, які завжди відносяться тільки до постійних або тільки до змінних, майже ніколи не можна.

Так, часто вважається, що заробітна плата управлінського персоналу відноситься до постійних витрат, а робітників – до змінних. Але якщо заробітна плата менеджера встановлюється як відсоток від обсягу виробництва, то вона відноситься до змінних витрат. А заробітна плата робітників, які отримують фіксовану зарплату, відноситься до постійних витрат. Часто буває, що в заробітній платі одного працівника присутні і постійні витрати і змінні.

Або, наприклад, витрати на електроенергію. Для торговельних магазинів ці витрати майже завжди відносяться до постійних. А для підприємства такої енергоємної галузі як кольорова металургія, витрати на електроенергію можуть вважатися за змінні або частково постійні, частково змінні.

Тому у кожному конкретному випадку має бути проведено аналіз залежності витрат від зміни обсягу виробництва.

Змінні витрати можна представити як добуток змінних витрат на одиницю продукції і кількості виробленої продукції.

VC = AVC×Q, (8.2)

де VC – змінні витрати;

AVC- змінні витрати на одиницю продукції;

Q – проектний обсяг виробництва.

Змінні витрати на одиницю продукції, або середні змінні витрати (Average Volatility Costs, AVC) не змінюються при збільшенні обсягу продукції, що випускається.

У тому випадку, якщо проводиться CVP-аналіз не відособленого проекту, а проекту вже існуючого підприємства, необхідно оцінювати не абсолютний рівень змінних витрат на одиницю продукції, а збільшення або зменшення змінних витрат на одиницю продукції унаслідок реалізації проекту.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 195 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...