Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Приклад 8.5



Виручка від реалізації за проектом складає 150 000 грн.на рік, а змінні витрати – 60 000 грн. Визначіть коефіцієнт маржинального доходу.

Рішення.

CM=pQ-VC=150 – 60 = 90 (тис. грн.).

КСМ = CM/pQ = 90 000/150 000 = 0.6

Тобто, частка маржинального доходу в доході складає 60 %

Розділення витрат проекту на постійні і змінні є однією зі складових системи управління витратами проекту.

Система управління витратами проекту може включати наступні етапи.

1 етап. Прогнозування витрат проекту.

Може бути засновано на використанні функціонально-вартісного аналізу витрат - АВС-метода (Activity Based Costing). Його суть полягає у тому, що виділяються так звані провідники витрат, тобто бізнес-процеси, що призводять до появи витрат, і центри витрат, тобто структурні підрозділи, в яких відбувається початкове споживання ресурсів.

2 етап. Розділення витрат проекту на постійні і змінні.

Розділення витрат може бути проведене за допомогою суб'єктивного методу, тобто ґрунтуючися на досвіді експерта, або статистичного методу (кореляційно-регресійного аналізу).

3 етап. Проведення аналізу беззбитковості, який дозволить оцінити обсяг беззбиткової реалізації, обсяг реалізації для отримання запланованого прибутку, запас міцності, оцінку чутливості прибутку до параметрів проекту і т. д.

4 етап. Аналіз структури витрат і, якщо можливо, зниження критичних видів витрат або витрат, що не підвищують цінність продукту проекту.

8.2. Поняття і визначення беззбитковості проекту

Аналіз беззбитковості проекту дозволяє з'ясувати можливість проекту генерувати прибуток і умови, реалізація яких дозволить отримати заданий обсяг прибутку.

Точка беззбитковості(Break-even Point,QBEP) – це обсяг продажу продукції проекту, при якому немає ні прибутку, ні збитків.

Точка беззбитковості знаходиться у грошовому виразі, у натуральному виразі і у відсотках від обсягу виробництва за умов повного використання виробничих потужностей.

Точка беззбитковості у натуральному виразі називається критичний обсяг. Для того, щоб визначити критичний обсяг, прирівняємо прибуток у формулі (8.3) до нуля.

p×Q - AVC×Q + FC=0.

Q ×(p - AVC)= FC.

(8.8)

де QBEP – точка беззбитковості у натуральному виразі;

FC – постійні витрати;

p – ціна одиниці продукції;

AVC- змінні витрати на одиницю продукції.

Тобто для того, щоб розрахувати критичний обсяг, необхідно постійні витрати за період розділити на маржинальний дохід на одиницю продукції.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 242 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...