Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Приклад 5.6



Торговельне підприємство планує придбати через два роки базу. Для купівлі буде потрібно 750 000 грн. Оцініть, скільки підприємству необхідно покласти в банк на депозит під 14 % річних, щоб в майбутньому здійснити покупку.

Рішення.

В даному випадку вказано майбутню вартість – 750 000 грн., а потрібно знайти теперішню. Рішення повинне здійснюватися таким чином.

PV=750000×1/(1+0.14)2= 577101 (грн.)

Тобто, підприємству необхідно інвестувати 577 101 грн. за вказаних умов, для того, щоб через два роки зробити покупку.

Коефіцієнт має декілька назв – коефіцієнт дисконтування, коефіцієнт приведення теперішньої вартості, чинник теперішньої вартості і позначається PVIF (Present Value Interest Factor).

(5.9)

де PVIF (n,r) – коефіцієнт дисконтування, якщо процентна ставка дорівнює r, а період інвестування - n;

r – процентна ставка, яку виражено в коефіцієнтній формі;

n – кількість періодів, на які здійснюються інвестиції.

Тобто, визначити теперішню вартість можна, підставивши формулу (5.9) до формули (5.8).

(5.10)

де PV – теперішня вартість;

FV – майбутня вартість;

PVIF (n,r) – коефіцієнт дисконтування, якщо процентна ставка дорівнює r, а період інвестування - n.

Для полегшення розрахунків можна скористатися таблицею стандартних значень PVIF.

Однією з основних проблем при дисконтуванні грошових потоків є обґрунтування ставки дисконтування r (іноді говорять «ставки дисконту»). Існує дві основні точки зору на вибір ставки дисконтування. Так, вибір може ґрунтуватися на прибутковості альтернативних можливостей використання капіталу аналогічного ступеню ризику. Так, наприклад, якщо в середньому на підприємстві прибутковість по проектах складає 22%, то і ставка дисконтування аналізованого проекту має бути не менше 22 %. Якщо ризик аналізованого проекту вище чим середній рівень ризику проектів підприємства, то і ставка дисконтування має бути вище. Іноді, ставка дисконтування вибирається як середня прибутковість в галузі або в країні.

Другий підхід до вибору ставки дисконтування заснований на ціні, яку платить замовник за використання ресурсів. Тобто, на вибір ставки дисконтування робить вплив те, які джерела фінансування є у підприємства.

В процесі оцінки проектів необхідно зупиниться на одному способі приведення грошових потоків до зіставного вигляду – або дисконтування, або компаундування. Як правило, використовується метод дисконтування, і всі грошові потоки приводять у відповідність з нульовим роком (роком здійснення первинних інвестицій). При використанні компаундування всі грошові потоки приводять до останнього року.

Для того, щоб оцінити прибутковість інвестування при відомих значеннях теперішньої і майбутньої вартостей, необхідно перетворити формулу компаундування.

(5.11)

де r – процентна ставка, яку виражено в коефіцієнтній формі;

FV – майбутня вартість;

PV – теперішня вартість;

n – кількість періодів, на які здійснюються інвестиції.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 276 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...