Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зміст робіт по проведенню соціального аналізу на стадіях реалізації проекту



Стадії   Зміст робіт  
Попередня ідентифікація проекту (визначення цілей, завдань, пріори­тетів)   Якщо проект прив'язаний до конкретного регіону, необхід­но визначити розміри території, що перебуває у сфері впли­ву проекту, прийнятність проекту для місцевого населення, виявити людей, яких торкається проект, виділити серед них зацікавлених у проекті та його противників. Визначення прийнятності проекту з погляду культурно-історичної, етно-демографічної та соціально-економічної ситуації. Якщо проект розробляється з метою розвитку конкретної тери­торії, слід ініціювати висунення ідей і спонукати активне населення до обговорення цих ідей.  
Розробка концепції проекту   Визначення відповідності концепції проекту соціальної орі­єнтації та задоволенню потреб даного населення. Виявлення проблем, визначення їх адресності та можливості вирішення у ході розробки концепції проекту  
Техніко-економічне обґрунтування проекту, його детальна розробка   Напрями діяльності соціологів: 1. Активний пошук і залучення до розробки проекту всіх зацікавлених осіб, створення умов для успішної їх діяльності та ефективної системи комунікації. Сприяння встановленню кон­тактів між учасниками проекту задля забезпечення підтрим­ки проекту, узгодженості дій та пошуку виконавців проекту. 2. Найбільш трудомістка й відповідальна робота по збиранню, опрацюванню інформації щодо демографічного, культурно-історичного та соціально-економічного стану тери­торії проекту. Метою проведення досліджень є встановлення цільових груп (етнічних, соціальних), з'ясування їх спе­цифічних особливостей за різними параметрами і визначен­ня можливості поліпшення соціального середовища завдяки проекту. Інструментарій цих соціологічних досліджень — інтерв'ю, опитні листи, анкети, аналіз результатів проведе­них досліджень.  
Експертиза проекту   Метою експертизи соціальних аспектів проекту і встановлення взаємозв'язків прийнятих проектних рішень з можливими наслідками. Найважливіше завдання на цьому етапі – визначити можливу соціальну шкоду (порушення звичного способу життя, культурних традицій і систем життєзабезпечення), цільові етнічні та соціальні групи, на яких це позна­читься. Проведення позиційного аналізу населення регіону стосовно проекту і виявлення можливості компенсаційних та превентивних заходів для нейтралізації шкоди. За не­можливості запобігання соціальній шкоді необхідно змоделювати спосіб життя людей, заторкнутих проектом, у т.ч. можливі міграції, розселення, введення нової організації, вимір характеру й змісту праці, розвиток ділової активності, появу нових соціальних груп.  
Реаліза­ція проекту   Внесення всіх можливих корективів до проекту для нейтралізації негативних соціальних наслідків проекту, інформування населення про всі очікувані соціальні зміни (як по­зитивні, так і негативні) в результаті реалізації проекту. Опитування громадської думки і вироблення стратегії підтримки населенням проекту. Проведення моніторингу змін у соціологічній сфері проекту. Активна робота соціолога на цій стадії спрямована на формування позитивної громадсь­кої думки серед усіх заторкнутих проектом осіб.
Заключна оцінка проекту   Вивчення наслідків проекту, які не було виявлено на стадії підготовки й реалізації проекту, а також новостворених громадських рухів, що виступають проти проекту, можливих форм їх нейтралізації, Порівняння реального результату з прогнозованим варіантом розвитку подій, оцінка їх відпо­відності. Аналіз дій соціологів проекту, оцінка ефективності їх роботи, виявлення помилок та недоглядів, визначення можливих методичних підходів, що поліпшують роботу соціологів.  

Соціальний аналіз не обмежується оцінкою можливості реалізації проекту п певному соціальному середовищі, його адаптації. Його рамки набагато ширші, оскільки соціологи проекту мають з'ясувати, чи зможе проект сприяти соціальному розпит­кові суспільства.




Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 237 | Нарушение авторского права страницы



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...