Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Грошовий потік



Поняття "грошовий потік" (cash flow) прийшло до нашої мови з іноземних джерел. Поняття cash у даному випадку аж ніяк не означає "готівка". Гроші можуть мати як готівкову, так і безготівкову форму, вільно переходячи з однієї форми в іншу. Cash flow швидше можна перекласти як "рух коштів", але у нас вже прийнято називати грошові надходження та витрати гро­шовим потоком.

Рух грошових коштів фірми є безперервним процесом. У фі­нансовому менеджменті управління грошовим потоком є одним з найважливіших завдань. У проектному аналізі методи аналізу та прогнозування грошових потоків використовуються при обґрунтуванні ефективності проекту та розрахунках забезпечення проекту коштами, що є центральною проблемою.

Існує декілька підходів до визначення грошового потоку за­лежно від методів його розрахунку.

Традиційний грошовий потік це сума чистого доходу та нарахованої амортизації.

Чистий потік це загальні зміни у залишках грошових коштів фірми за певний період.

Операційний грошовий потік це фактичні надходження або витрати грошових коштів у результаті поточної (операційної) діяльності фірми.

Фінансовий потік — це надходження та витрати грошових коштів, пов'язані зі змінами власного та позикового довгострокового капіталу.

Загальний грошовий потік це фактичні чисті грошові кошти, що надходять у фірму чи витрачаються нею протягом певного періоду.

Всі ці підходи можуть бути використані у проектному аналізі, але базовою моделлю є визначення загального грошового потоку. Поняття грошового потоку як загального руху коштів протягом певного періоду, тобто циклу реалізації проекту, найбільш прийнятне у проектному аналізі. Загальний грошовий потік розраховується за допомогою показника кеш-фло.

Грошовий потік — це різниця між грошовими надход­женнями та витратами.

У проектному аналізі важливо зробити оцінку саме тих гро­шових потоків, які будуть прийняті при розрахунках критеріїв та показників ефективності проекту. Такі грошові потоки нази­ваються релевантними.

Релевантні грошові потоки це визначені грошові потоки, які розглядаються у проектному аналізі доцільності інвестицій та оцінки їх ефективності.

Якщо проект впроваджується на базі існуючого підпри­ємства, тобто фірма має фіксовані на певну дату основні та оборотні засоби і намагається досягти певної мети, для досто­вірної оцінки впливу проекту на її фінансовий стан, результати та забезпеченість коштами необхідно враховувати тільки цей вплив, а не поточні фактори, які не мають відношення до проекту. Тому у розрахунках необхідно використовувати лише додаткові грошові потоки.

Додаткові грошові потоки це грошові потоки, що стосу­ються інвестиційного проекту. Додаткові грошові потоки є ви­разом додаткових вигід і витрат проекту. Оскільки грошові надходження фірми не ідентичні їхнім доходам, проектний аналіз використовує поняття грошового потоку. Чистий доход, як правило, розраховується згідно з бухгалтерськими правилами й визначається як різниця між доходами та витратами:

Грошовий потік = Чистий доход + Неявні надходження

(амортизаційні відрахування)

Головна складова неявних надходжень — це амортизаційні відрахування. Грошові потоки характеризуються потоками готівки й відображаються в таблиці грошових потоків у такому ви­гляді: Розрахунок дисконтованого грошового потоку

Статті витрат Проектування Освоєння Експлуатація
                     
А. Приплив готівки 1) доход від продажу; 2) ліквідаційна вартість проданого обладнання; 3) амортизаційні відрахування.                  
В. Відплив готівки                  
1) інвестиції в основний капітал;                  
                 
2) інвестиції в оборотний капітал;                  
                 
3) виробничо-збутові витрати.                  
                 
С. Чистий грошовий потік (А- В)                  
                 
Д. Кумулятивний грошовий потік                  
                 
Е. Дисконтований грошовий потік                  
                 
                       

Кумулятивний грошовий потік це чистий грошовий по­тік протягом тривалого циклу.

Як критерій оцінки доцільності грошового проекту виступа­ють додаткові грошові потоки, які утворюються в результаті здійснення проекту.

Додаткові вигоди та витрати від реалізації інвестиційного проекту наведені в таблиці.

Інвестиційний проект треба розглядати окремо від іншої діяльності фірми. Організаційно він може бути оформлений створенням нового підприємства або здійснюватись у межах по­точної діяльності фірми. У будь-якому випадку розглядаються грошові потоки, що стосуються даного інвестиційного проекту.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 769 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...